Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Skyfall och översvämningar har slagit emot stora delar av Europa. Framförallt är Tyskland och Belgien hårt drabbat, men även Luxemburg, Nederländerna och Schweiz. Klimatkrisen effekter blir allt tydligare med extremväder som chockat de flesta.

    Det här är en situation som vi aldrig har upplevt.

    Det sa Corine Mullens, borgmästare i belgiska Rochefort, enligt Sydsvenskan, angående de översvämningar som chockat staden och andra städer i Belgien, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna och Schweiz. På torsdagseftermiddagen rapporterades, enligt AFP, att minst 42 människor dött i översvämningarna i Tyskland, och ytterligare fyra i Belgien.

    Ovädren rasade framför allt i västra Tyskland under natten till torsdag där kraftiga skyfall ledde till höga vattenflöden och översvämningar. Enligt DN har det i Köln-området aldrig tidigare kommit lika mycket regn under en 24-timmarsperiod som det senaste dygnet. Enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt är mängden vatten som nu kommit vad som brukar komma under en hel månad. Enligt väderprognoserna väntas dessutom mer kraftigt regnande i västra Europa de närmaste dagarna.

    I den tyska staden Schuld har byggnader slitits sönder av vattenmassorna och ännu fler är instabila. I andra närliggande orter är översvämningsvattnet så vilt att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter nödställda boende. Flera människor har dött i samband med att deras hus trasats sönder av de enorma vattenmassorna. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett uttalande att hon är ”chockad” av förödelsen och tackar all räddningspersonal som arbetar.

    Hundratusentals människor har dessutom förlorat strömmen och Sydsvenskan rapporterar att flera belgiska kärnkraftverk har stängts av i förebyggande syfte.

    Forskare har länge varnat för att stigande globala temperaturer kommer att leda till mer extrem nederbörd i framtiden, främst för att varm luft “håller” mer vattenånga i atmosfären, vilket i sin tur driver stormar. I en ny studie i Nature Communications har forskare kunnat visa att det är människans agerande som ligger bakom den ökade och mer intensiva nederbörden globalt. Tidigare studier har även pekat på hur människans inflytande påverkat förutsättningarna för extrem nederbörd i exempelvis Nordamerika, Europa och Asien.

    Människans påverkan blir därmed allt tydligare och forskare kunde snabbt konstatera i en analys av värmeböljan i Nordamerika i slutet av juni att den hade varit i princip omöjlig utan global upphettning. Dessvärre är det inte säkert att extremt väder är en garanti för stöd till klimatåtgärder och det är tydligt att de senaste årens händelser inte lett till de omedelbara åtgärder som hade behövts.

    Det är som Peter Alestig skriver i DN:

    Världen är inte redo för det förändrade klimatet

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.