Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Finansmarknadsministern: ”Kärnkraften är inte en långsiktig lösning”

  Peter Norman tycker ändå att statliga Vattenfall ska ha samma möjligheter som andra bolag att bygga nya reaktorer i Sverige.

  I en riksdagsdebatt under tisdagen diskuterade Kent Persson (V) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) frågan om Vattenfalls eventuella kärnkraftsbyggen. Också Jens Holm (V) och Gunnar Andrén (FP) deltog.

  Persson som var den som tagit initiativet till interpellationsdebatten varnade för att Sverige kan hamna i en problematisk situation om man lämnar kärnkraftsfrågan helt upp till marknaden.

  ¬ Nu har man lämnat över hela energipolitiken till marknaden, och marknaden får avgöra om vi ska ha kärnkraft eller inte. Kommer den fram till att vi inte ska ha kärnkraft kommer det att leda till brist på energi i Sverige och högre energipriser. Därför måste vi ha en plan för 100 procent förnybar energi och för hur vi ska ersätta kärnkraften i Sverige.

  Norman förklarade å sin sida att regeringens energipolitik ligger fast och att Vattenfall måste få samma möjlighet som konkurrenterna att utvärdera förutsättningarna för att ersätta sina reaktorer när de tas ur drift på grund av ålder.

  – Det är rimligt att Vattenfall får liknande möjligheter som konkurrenterna när det gäller kärnkraft. Det Vattenfall nu gör är inte att ta beslut om några stora nybyggnationer, utan det är ett analysarbete som pågår. Det är därför man har gått in med en ansökan till myndigheterna. Vi ska inte dra detta beslut för långt.

  Samtidigt påpekade Norman att kärnkraften är en problematisk energikälla.

  – Jag är enig med Kent Persson om att kärnkraften inte är en långsiktig lösning. Också jag ser problemen med kärnkraften och ser den faktiskt som en parentes. Sedan kan vi diskutera hur lång den parentesen kommer att vara, men det är inte på det energislaget vi ska bygga Sverige under mycket lång tid.

  Persson kommenterade detta efteråt i ett pressmeddelande, att det kommer bli ”en mycket lång parentes” om Vattenfall tillåts bygga nya reaktorer.

  Hela debatten kan ses här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.