Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Statens Första Allmänna Pensionsfond (Första AP-fonden) gick i måndags ut och meddelade att de nu valt att flytta alla sina investeringar i fossila bolag, så kallad ”divestering”. Det innebär att fondens hela innehav på 366 miljarder kronor blir fossilfritt.

  Fondens bedömning är att den pågående omställningen till en mindre fossilberoende ekonomi utgör en stor osäkerhet för bolag verksamma inom kol-, olje- och gasindustrin och investeringar i dessa bolag kan medföra en högre finansiell risk för fonden, skriver de i ett pressmeddelande.

  Beslutet följer på tidigare steg fonden tagit mot att divestera. Vid årsskiftet 2018/2019 beslutades om att flytta alla investeringar från kol och oljesand. Att divestera hela innehavet uppges vara det naturliga nästa steget. Samtidigt ska fonden främja investeringar i bolag som aktivt bidrar till omställningen och som kommer att vara en del av en lönsam och långsiktigt hållbar ekonomi.

  Vi säljer inte för att det är ett viktigt instrument ur ett klimatperspektiv, även om jag som person tycker att det är viktigt att vidta åtgärder för klimatet, utan för att vi ser finansiella risker med fossilt längre fram i tiden, säger myndighetens ordförande Urban Hansson Brusewitz (på bilden) till SvD.

  Beslutet följer efter flera års påtryckningar från miljörörelsen, bland andra Fossilfritt Sverige under bannern ”Divestera AP-fonderna”. Första AP-fonden är den första av våra sex AP-fonder att divestera helt. Enligt kampanjen ”#SchysstaPensioner” hade de svenska AP-fonderna 2018 innehav värda 36 miljarder kronor i 133 av världens största fossilbolag.

  SvD näringsliv rapporterar dock att fast Första AP-fonden divesterar från fossilt, behåller de 17 miljarder kronor i det ökända skatteparadiset Caymanöarna.

  Faktarutan

   

  Första AP-fonden
  Första AP-fonden är en av fem AP-fonder i det allmänna inkomstpensionssystemet. Fonden förvaltar 366 miljarder kronor (31 december 2019) i en portfölj bestående av bland annat noterade aktier, räntebärande värdepapper, valuta, fastigheter, hedgefonder, riskkapitalfonder, infrastruktur och high yield. Investeringarna görs över hela världen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.