Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  AP-fonderna fortsätter stötta fossilindustrin med miljarder

  Trots skärpta hållbarhetskrav investerar de statliga pensionsfonderna miljarder av våra gemensamma pensionspengar i 89 av världens 200 största kol-, gas- och oljebolag.

  AP-fonderna utgör stommen i det svenska pensionssystemet och förvaltar många miljarder kronor. Förra året kom en ny lag som skärpte kraven på fonderna. Sedan 1 januari 2019 är AP-fonderna skyldiga att, utan att göra avkall på hög avkastning, främja hållbar utveckling.

  Trots detta kan Naturskyddsföreningen visa i en ny rapport att första till fjärde AP-fonden fortsätter investera gigantiska summor i världens värsta fossilbolag. Svindlande 16,4 miljarder kronor av svenskarnas gemensamma pensionskapital investeras i kol-, gas- och oljebolag som alla har stor påverkan på miljö och klimat.

  När miljöorganisationen besökte tre av de industrier som finansieras av AP-fonderna fann de att fossilprojekten i samtliga fall gett allvarliga skador för lokalbefolkning och miljö. I ett av fallen hade giftig gas från det massiva kazakstanska olje- och gasfältet Karachaganak lett till förgiftning av barn som sedan fått permanenta hjärnskador.

  Enligt Naturskyddsföreningen har inga av AP-fonderna några planer på att fasa ut investeringar av fossila bränslen. Istället försöker de påverka fossilbolagen genom dialog, vilket i många fall är helt verkningslöst eftersom AP-fondernas ägarandel är liten i förhållande till fossiljättarna.

  Naturskyddsföreningen menar att AP-fondernas fortsatta fossilinvesteringarna går helt på tvärs med både löftena i Parisavtalet och de skärpta hållbarhetskraven.

  Förutom att leda till stora klimatutsläpp får de här verksamheterna förödande konsekvenser för människor och miljön i närområdet. Det är helt oacceptabelt att svenska pensionspengar bidrar till att hota människors rätt till försörjning, god hälsa och rent vatten, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

  I höstas kom en liknande rapport från ETC, som även den slår fast att de svenska pensionspengarna säljs ut till fossilindustrin. AP-fonderna har också fått kritik för att deras anställda flyger allt mer.

  Jag tycker AP-fonderna börjar bli skamlösa. Under 15 års tid har de talat om sina höga ambitioner inom hållbarhet. Men inte mycket har hänt, sa Greenpeaces Sverigechef Parul Sharma till SvD i höstas.

  Är du en sparare som värderar miljö, klimat och mänskliga rättigheter? Läs mer om hur du kan välja hållbara pensionsfonder här, här och här!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.