Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Frihandelsavtal stoppar colombianska jordbrukare

    Just nu förhandlar EU om ett frihandelsavtal med USA, kallat TTIP. Förslaget har, inte helt obefogat, väckt mycket kritik och oro för vad avtalet kan föra med sig. Idag har Colombia ett liknande avtal med USA som har lett till att det har blivit olagligt för bönder att använda egna fröer, något som slår hårt mot jordbrukssektorn.
    I våras debatterades ett nytt frödirektiv i EU som väckte stor uppståndelse. EU-kommissionen föreslog då att alla växtförökningsmaterial (fröer, rötter och sticklingar) på EU-marknaden skulle certifieras, med syftet att säkra en EU-standard på samtliga grödor. Att sälja icke-certifierade växtförökningsmaterial skulle bli olagligt, vilket hotade att drabba den biologiska mångfalden, småföretag och trädgårdsföreningar. Miljörörelsen rasade och förslaget röstades, som tur var, ned i slutändan.
    I Colombia har en lag liknande den som EU-kommissionen föreslog redan implementerats. Sveriges Radio rapporterade för några veckor sedan om hur lagen slagit i Colombia. Jordbrukarna Gloria och Otoniels frön blev förbjudna eftersom det är olagligt att lagra, sälja eller byta fröer som inte är certifierade. Alla fröer som ska cirkulera ska ha en viss märkning, som oftast ägs av företag från EU eller USA. Bönderna tvingas därmed att köpa certifierade fröer av företag istället för att använda egna fröer.

    Om det kommer hit nån och ser att vi sparar våra egna fröer, då kan vi bli straffade. Vi kan hamna i fängelse, säger Glorias man Otoniel.

    Kerstin Edquist, journalist som jobbat i Latinamerika, och Natalia Molina, kulturantropolog och uppvuxen i Colombia, har startat en blogg för att sprida de colombianska böndernas historia. Till Supermiljöbloggen säger Natalia Molina:

    De effekter vi ser av frihandelsavtalet är att bönderna konkurreras ut av billiga produkter som kommer från bland annat USA. En annan effekt är att det tvingar jordbrukare att använda certifierade fröer istället för sina egna, små jordbrukare saknar kompetens och ekonomiska resurser för att få certifiering och blir därför beroende av stora företag (som Monsanto) som tillverkar certifierade fröer och andra råvaror som tillkommer. Vi såg hur arbetslösheten ökar på landsbygden och flera får flytta när de förlorar eller måste sälja sina gårdar.

    Frölagen i Colombia är en del av frihandelsavtalet de har med USA. USA menade att en certifiering var nödvändig för att minska spridningen av sjukdomar, vilket OCKSÅ var en del av argumentationen i EU-debatten. Den nya frölagen har väckt stora demonstrationer i Colombia och den colombianska regeringen ser nu över möjligheterna att ändra frölagen.
    Trots att miljörörelsen vann frödebatten i EU är ingenting färdigt. Just nu förhandlar EU och USA om ett frihandelsavtal, vad förslaget kommer att innehålla är inte färdigt men ett argument för frihandelsavtalet (så kallade TTIP-avtalet) är att det kommer att bidra till tillväxt, vilket Colombias regering också sa, men Molina fortsätter

    Debatten om TTIP är lika polariserad som den har varit i Colombia. På ena sidan finns det förhandlare, regeringar och myndigheter som beskriver frihandelsavtal som en möjlighet för tillväxt men det finns inte mycket fakta eller prognoser för att beskriva den tänkta tillväxten för industrin eller enskilda EU-medborgare. På andra sidan finns det jordbruksorganisationer och aktivister som påpekar riskerna för den lokala produktionen och för ländernas/EU:s suveränitet. Riskerna baseras på erfarenheter från andra frihandelsavtal eller andra länder. Frihandelsavtalet har påverkat Colombias jordbruk negativt, helt emot colombianska regeringens egna prognoser och förväntningar. Under de första 9 månader av frihandelsavtal ökade USA sin export till Colombia medan Colombia minskade sin export till USA.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.