Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greenpeace Lina Burnelius: "Skogsindustrin mansplainar"

  Foto: Public domain

  ”Svenska skogen” är en ny kampanj där ett antal organisationer vill väcka ett större allmänintresse och sprida kunskap om skogen som framtidsresurs. Men enligt Greenpeace visar kampanjen en felaktig bild av svenska skogar.
  Bakom kampanjen står LRF skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik skog och Sveaskog. På hemsidan svenskaskogen.nu finns information om skogens användningsområden och möjligheter.

  – Med den första kampanjen ”Det finns något större” börjar vi prata om skogens omfattande storlek och det faktum att Sverige till 70% är täckt av skog. Vi pratar om att våra skogar ger stora möjligheter idag och i framtiden. Detta är en ren och skär kärleksförklaring till den Svenska Skogen, säger Åsa Bihl, programchef och en av talespersonerna för Svenska Skogen

  Kampanjen, som kan ses i annonser, dagspress, digitala medier och utomhusannonsering, får kritik av Greenpeaces Lina Burnelius som i ett blogginlägg menar att skogsnäringen ”mansplainar”.
  ”Visste du att 70% av Sveriges yta består av skog?”

  Vi har en massa TRÄD som växer i sällskap med andra träd som är exakt lika gamla, eftersom de planterats då skogen vid något tillfälle slutavverkats. Det är alltså inte riktig skog vi pratar om, utan trädodlingar. Vi är vid det här laget så vana att se dessa trädodlingar att vi kanske inte ens reflekterar över det. Om du någon gång besökt ett naturreservat har du definitivt sett skillnaden. Den vitryggiga hackspetten är en larmklocka: den är akut hotad eftersom lövträdsrika skogar ersätts av granodlingar, skriver Burnelius.

  ”Dessutom så planteras det minst två nya träd för varje träd som avverkas.”

  På samma sätt som att vi inte kan skaffa oss gamla vänner, kan vi inte plantera gammal skog.
  De två träd som planteras är av en enda art, och kan inte ersätta de hundratals arter som försvinner vid avverkningen. När ett gammalt träd avverkas dör också hundratals organismer som lever i trädet. Fåglar, insekter, svampar, lavar, mossor och andra växter och djur förlorar sitt hem, skriver Burnelius.

  ”Skogen” som industrierna beskriver är enligt Greenpeace, ingen ”riktig skog”. En riktig skog är istället en skog med ett myller av liv och arter, en typ av skog som nu riskerar att försvinna och därmed också den biodiversitet den håller.

  Svensk skogspolitik måste utformas och tillämpas på ett sätt så att alla skogens värden tas till vara: biologiska, ekonomiska, och sociala. Den finns inte bara till för skogsbolagen – vi behöver skog till långt mer än råvaruproduktion, skriver Greenpeace på sin hemsida.

  I en motkampanj har organisationen därför startat en namninsamling där de kräver att regeringscheferna i Sverige, Finland, Ryssland och Kanada ska ”hålla sina löften och omedelbart agera för att skydda det norra skogsbältet.”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.