Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Greenpeace uppmanar SSAB att tänka om: ”Slopa investeringen i riskabel rysk kärnkraft”

  Foto: Greenpeace

  Miljöorganisationen uppmanar nu allmänheten att mejla till de ansvariga på det svenska stålbolaget.

  I förra veckan skrev Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace, en debattartikel här på Supermiljöbloggen om hur det finländska bolaget Fennovoima med hjälp av det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom vill bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland, 15 mil från den svenska kusten. Detta kan göras möjligt tack vare att svenska stålbolaget SSAB vill gå in i projektet.

  SSAB gjorde klart på Twitter att man inte var intresserade av någon replik på debattinlägget, detta då bolaget har ”en bra dialog med Greenpeace och är medvetna om deras synpunkter”.

  Från Greenpeace sida verkar man dock intresserade av att utöka dialogen med SSAB. Organisationen har nu startat ett namnupprop där man uppmanar allmänheten att skriva till de ansvariga på SSAB:

  Kärnkraftverket planeras att byggas med hjälp av den skandalomsusade ryska kärnkraftsjätten Rosatom. Ett företag som ofta anklagas för korruption, bristande säkerhetsarbete och miljöförstöring. Om kärnkraftverket byggs kan en allvarlig olycka få förödande konsekvenser för människor och miljö i hela Bottenviken.

  Fennovoima har haft stora motgångar och har desperat sökt efter investerare i detta högriskprojekt. Om SSAB lämnar nu, kan det innebära ett definitivt stopp för dessa kärnkraftsplaner.

  Rolf Lindahl på Greenpeace förklarar tilltaget så här i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  – Vi uppmanar SSAB att tänka om och slopa investeringen i riskabel, dyr rysk kärnkraft och i stället satsa på billig och hållbar förnybar energi.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra