Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Greenpeaceaktion mot Vattenfall i Tyskland

  Svenska aktivister deltog igår i en aktion mot Vattenfalls planer på att öppna nya brunkolsgruvor. Supermiljöbloggen ställer frågor till Emma Peterson, kampanjansvarig från Greenpeace som är på plats i Lausitz.

  Vattenfall driver fem kolkraftverk i Tyskland och företaget generar större utsläpp än de samlade utsläppen från Sverige per år. Nu planerar företaget att öppna ytterligare kolgruvor i östtyska Lausitzregionen, med följden att ca 3000 människor kan tvingas flytta.

  Borde Vattenfall sälja all kokraftsverksamhet i Tyskland, skulle det att bli bättre?
  – Nej, Vattenfall bör inte sälja sin kolverksamhet utan lägga ner den. Det är oansvarigt av svenska regeringen och Vattenfall att starta denna smutsiga verksamhet och sen dumpa den i Tyskland. Alla Vattenfalls kolkraftverk och kolgruvor bör läggas ner omedelbart, säger Emma Petersson till Supermiljöbloggen.

  I gårdagens aktion kedjade ett gäng Greenpeace aktivister fast sig vid järnvägsrälsen för att stoppa Vattenfalls transport av brunkol till kolkraftverk Schwarze Pumpe i Lausitz. Greenpeace har också samlat in 75 000 underskrifter mot planerna på nya kolgruvor, och tillsammans med andra organisationer överlämnades namninsamlingarna till politiker i Cottbus. Blockaden fortgick i 21, 5 timmar. Vid 02:30 lämnade de sista aktivisterna spåren. 9 aktivister är häktade varav en svensk.

  Vad kan vi i Sverige göra för att stödja miljörörelsen i Tyskland?
  – Det är viktigt att svenska befolkningen visar sitt missnöje med Vattenfalls kolverksamhet. Engagera er i någon av miljörörelserna som jobbar med frågan, försök påverka den svenska regeringen och skriv under uppropet ”Hjälp oss få ett slut på kolåldern i Europa”, uppmanar Emma Petersson.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.