Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  ”Jag gör det här för att ingen annan gör det”. Klimataktivisten Greta Thunberg var glädjande nog först ut som sommarvärd i Sommar i P1 på midsommardagen. Klimatkrisens momentum hamnade dessvärre lite i bakvattnet av coronakrisen som bröt upp de effektiva fysiska demonstrationerna. Lyckligtvis är Gretas program en välbehövlig och realistisk genomgång av den utmaning som fortsatt kommer prägla världen efter covid-19.

  Greta Thunberg skräder inte orden i sitt första och årets första sommarprogram som elegant plockar upp klimatkrisen på den politiska arenan igen och samtidigt demonterar det hittills utförda politiska svaret. Det är en retorisk uppvisning av en person som inte vill vara i centrum, men som känner sig tvingad när makthavare vägrar att ta sitt ansvar. Hennes budskap är ”lyssna på forskningen”, men ingen verkar vilja lyssna, trots forskningens konsensus och massiva vetenskapliga underlag för kunna ta lämpliga beslut.

  Vem är den vuxne i rummet undrar hon när hon står framför restaurangavdelningen i det amerikanska representanthuset inför sitt anförande till kongressen och ser alla snabbmatskedjor:

  Här sitter världens mäktigaste beslutsfattare i kostymer och dricker rosa milkshakes, äter skräpmat och godis.

  En likartad känsla upplever hon i FN-skrapan i New York under klimattoppmötet några dagar senare när det bildas en kö av människor som synas tillsammans med henne:

  Presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor kommer fram och vill prata. Dom känner igen mig, och plötsligt ser de sin chans att få till en bild som de kan lägga upp på sitt Instagramkonto med hashtaggen #savetheplanet. Det verkar på något sett få dem att för en stund glömma skammen att deras generation svikit alla framtida generationer. Det verkar liksom bli lite lättare att sova på natten då.

  Hon poängterade redan under sitt tal vid Världsekonomiskt forum i Davos i januari i år att världens makthavare redan verkar ha gett upp, något hon i sitt sommarprat betonade ännu en gång:

  Politiker är likadana över hela världen. Jag säger åt dem att lyssna på forskningen och att agera (därefter) innan det är för sent. De säger att det är så fantastiskt att jag engagerar mig och att när jag blir stor så kan jag också bli politiker och göra riktig skillnad. Jag svarar att när jag är stor och färdigutbildad så kommer det vara för sent att göra något om vi ska klara av 1,5 om ens 2 gradersmålet. 

  Hon betonar i sitt sommarprogram därför vikten av att förstå att klimatkrisen inte kan lösas inom dagens politiska och ekonomiska system, hur gärna vi än vill, och tillägger att hon kan förstå att det är jobbigt, att man vill köra huvudet i sanden, men att de som måste leva med konsekvenserna hela sina liv inte kan unna sig den lyxen. 

  Hon föreslår att diskussionen måste förändras från vad vi ska göra och bytas mot vad vi inte bör göra, att vi helt enkelt måste inse att vi befinner oss mitt inne kris som vi inte kan investera oss ur. Just nu verkar det dock skapa en mental kortslutning, menar hon, där politikers prat om tekniska lösningar som CCS och ny kärnkraft istället får stå oemotsagda. Istället används urvattnade begrepp som fossilfritt och grön energi med konsekvensen att ingen ställs till svar. Därför kan hon se att ”green deal” debatten paradoxalt nog kan göra mer skada än nytta, eftersom den sänder en signal att det som krävs är möjligt inom dagens system. 

  Vi är fast i redan skrivna kontrakt. Det går med andra ord inte ihop. vi måste därför riva upp redan gällande kontrakt i en aldrig tidigare sedd omfattning. Det kräver ett nytt sätt att tänka.

  Trots sitt globala genomslag och den uppmärksamhet Greta fått av medierna är hennes effekter på den svenska miljö- och klimatopinionen hittills mer blygsamma än forskarna förväntat, enligt den senaste nationella SOM-undersökningen.

  Samtidigt är detta inte en kris vi kommer undan och även Greta kan skönja visst hopp i den massiva krishantering som skett under coronapandemin och att vi inte längre kan blunda för det som våra samhällen tidigare ignorerat:

  Ur ett hållbarhetsperspektiv har alla politiska och ekonomiska system misslyckats, men mänskligheten har ännu inte misslyckats. Det räcker nu inte att allt göra allt vi kan, vi måste göra det omöjliga och det är upp till dig och mig för ingen kommer göra det åt dig. 

  För den som ännu inte lyssnat på hennes program rekommenderas det starkt att göra så. Poddversionen finns på Sommar i P1. Även Johan Rockströms vinterprogram i P1 från nyårsdagen rekommenderas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.