(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Handeln med hotade arter en miljardindustri

Foto: James Morgan / WWF

Jordbruksverket har listan på vad man ska undvika när man reser utomlands.

Så här i semestertider passade Jordbruksverket i går på att gå ut med uppmaningen att svenskar som reser utomlands behöver vara uppmärksamma på att de inte köper med sig produkter och souvenirer hem som är tillverkade av hotade växter eller djur.

Globalt utgör denna olagliga handel en miljardindustri som har lett till att många arter försvunnit för gott eller nu är nära utrotning.

Enligt en artikel från TT sker det flera beslag av tullen i Sverige varje år, där det handlar om sådant som plånböcker och skärp i reptil- och elefantskinn eller masker och lådor gjorda av regnskogsträ. Det märkligaste fyndet ska enligt en tullinspektör som TT intervjuar ha varit rökta apor som någon försökte smuggla in som livsmedel.

Jordbruksverket har gjort en ”souvenirguide” där man beskriver olika föremål som kan komma från exempelvis elefanter, krokodiler, ormar, sköldpaddor, kattdjur, fåglar, hajar, koraller eller växter. Man har också följande tips:

Det är inte alltid lätt att se att en produkt kommer från en utrotningshotad art. Hela leopardskinn och uppstoppade djur är lätta att känna igen och att undvika, men ju mer bearbetad produkten är desto svårare kan det vara att förstå att akut hotade växter och djur har dödats för att tillverka produkten.

– Man ska alltid ta reda på vad varan är tillverkad av. Är man det minsta osäker är det bättre att låta bli att köpa, säger Andrea Ljung, handläggare på Jordbruksverket till TT.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.