Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Honungsbiet hotar vilda arter

  biodling Foto: Pixabay

  Honungsbin gör stor nytta i jordbruket, men kan utgöra en risk för ömtåliga ekosystem. Att introducera stora mängder honungsbin kommer därför inte lösa problemet med försvinnande pollinatörer och biologisk mångfald.

  Det kommersialiserade honungsbiet får mycket uppmärksamhet på grund av dess ekonomiska värde och nödvändighet för våra jordbrukssystem. Men vilda bin – som också är effektiva pollinatörer – hotas starkt av honungsbiet.

  Honungsbin är, till skillnad från flera andra arter av pollinatörer, generalister då det kommer till vilka växtarter de kan föda sig på. Det innebär att honungsbina lättare kan monopolisera födan i området och konkurrera ut vildbina.

  För många kolonier ökar konkurrensen mellan insekterna och leder till att den redan hotade lokala diversiteten försvinner. En studie från 2016 som publicerades i tidskriften Conservation Letters fann att en enda honungsbikupa extraherade tillräckligt med pollen på en månad för att nära 33 000 vilda bin.

  Effekten av bikolonier är så dramatisk att man kan upptäcka störningar mellan växter och pollinerare bara dagen efter introduktionen av honungsbina, säger Alfredo Valido forskare från det spanska nationella forskningsrådet på Teneriffa till Scientific American. 

  Uppmärksamheten på honungsbin när det gäller att ”rädda bin” är ur naturvårdssynpunkt missriktad, eftersom det är de vilda bipopulatonerna som har ett mer akut behov av stöd. Något som gör problemet mer komplicerat är att biodling ofta tillåts med bristande miljögranskning.

  Människor tror felaktigt att hålla honungsbin eller att hjälpa honungsbin på något sätt hjälper de inhemska bin, som riskerar att utrotas, säger Sheila Colla, biträdande professor och biolog vid York University i Toronto, till Scientific American.

  Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om är binas pollinering extremt viktigt för jordbruket. Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin.

  Men ett beroende av de kommersiella honungsbina kan bli problematiskt. De senaste åren har allt fler rapporterat om att honungsbina kraftigt minskar i antal. Flera biodlare tvingas börja varje säsong med dubbelt så mycket bikupor i väntan på svåra förluster.  Något som naturligtvis förrvärrar situationen för de vilda biarterna ytterligare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!