Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Hundratals i protest mot gruvboom

  I lördags demonstrerade över 700 personer mot regeringens mineralstrategi och mot det stora antalet nya gruvor som planeras i landet.

  Enligt ett pressmeddelande var demonstrationen ett initiativ av Fältbiologerna, men så mycket som ett 30-tal organisationer ska ha anslutit sig, exempelvis Aktion Rädda Vättern.

  – Det känns helt otroligt. Det är jättestort att vi kan driva frågor från norr till söder, över hela landet. Jag tror att det här är starten på en ännu större kamp mot gruvbolagen, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna, enligt tidningen NSD.

  I en debattartikel som publicerades i Sundsvalls Tidning för några veckor sedan riktar Abresparr och Fältbiologerna ett antal sociala och miljörelaterade krav till näringsminister Annie Lööf. Bland annat skriver man:

  Vi ser att det till synes ökande behovet av mineraler har sin utgångspunkt i ett samhälle där vi lever över våra tillgångar, baserat på överkonsumtion och slit-och-släng. Det samhället är inte förenligt med en hållbar utveckling. För ett hållbart samhälle kräver vi effektivare resursanvändning, återvinning, prioritering av vad vi använder våra metaller till och ett minskat uttag av mineraler ur jordskorpan.

   

  Också Sveriges Radio har rapporterat om frågan där även fler bilder finns från demonstrationen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!