Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  De senaste fem åren har kollegorna Debra Perrone och Scott Jasechko vid Institutionen för miljöstudier på University of California i Santa Barbara samlat in data från 100 olika databaser om runt 39 miljoner grundvattenbrunnar i 40 olika länder. 

  Under kartläggningen fann de att mellan 6 och 20 procent av brunnarna skulle sina om grundvattnet sjönk mer än fem meter. Forskningen är baserat på data från bland annat Sverige, Sydafrika och Australien, men även data från Nasas satellit Grace. Datan berör förändringar i grund och yt-vattennivåer, samt is. Slutsaten Perrone och Jasencho gör är att grundvattnet konsumeras i högre takt än det fylls på. 

  Konsekvenserna av det är förödande. Bilder av ett brinnande Kalifornien är vad som fick Peronne att börja diskutera kartläggningen med Jasechko. 

   Vi vill förmedla grundvattnets betydelse. Mer än 40 procent av vattnet som används för bevattning i jordbruket är grundvatten, och det förser mer än hälften av jordens befolkning med dricksvatten. Det är viktigt att lyfta fram. Ofta ser man bara på det som en osynlig resurs gömd under våra fötter, säger Debra Perrone till Dagens Nyheter

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.