Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Järnvägslobbyist utsedd till järnvägsutredare

  Efter många långa månader av kritik mot hur den svenska järnvägen ser ut har den svenska regeringen valt att tillsätta en utredning. Utredningen ska se över hur järnvägens organisation ser ut och hur den kan förbättras men redan innan den påbörjats får den kritik för att utredaren har en bakgrund som lobbyist.

  Gunnar Alexandersson som ska genomföra utredningen har tidigare försvarat den hårt kritiserade avregleringen av järnvägen. Det menar nu oppositionspolitiker gör honom till en olämplig utredare.

  – Det är som att låta SEB:s vd Annika Falkengren utreda bankbonusar, sade Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman när han pratade med SVT tidigare idag. Vänsterpartiets Jens Holm verkar stämma in i kritiken då han delat ett av Ygemans inlägg på mikrobloggsidan twitter.

  Den moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd står däremot bakom sitt val av utredare och betonar hans kompetens på området. Alexandersson är ekonomie doktor och har tidigare forskat inom transportområdet. Han har även fram till april i år varit vice VD för branschföreningen Tågoperatörerna där han jobbat med bland annat regleringsfrågor och transportpolitik.

  Bland Tågoperatörernas medlemmar återfinns både statliga SJ AB och privata Veolia Transport.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.