Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kärnkraften dör ut

  Kärnkraften i Europa kommer vara död om ungefär 20 år. Detta enligt en ny undersökning som Sveriges Radios vetenskapsredaktion nyligen gjort. 

  Av dagens 180 kärnkraftverk som finns utspridda i Europa kommer nästan alla vara nedlagda inom 20 år. Samtidigt byggs det bara 14 nya kärnkraftverk

  ”Det är mycket osannolikt att många enheter kommer att överleva åldersgränsen på 40 år”  anser kärnkraftsanalytikern Mycle Schneider som är kärnkraftsrådgivare åt både EU-kommissionen och ett flertal europeiska regeringar.

  Anledningen är varken Fukoshima eller anti-kärnkraftsaktivister. Anledningen till att så många kärnkraftverk läggs ner och att så få nya byggs är enklare än så – det har slutat vara lönsamt.

  Sverige har den näst äldsta kärnkraftsparken i Europa och nu satsas det på att förlänga driften av de svenska reaktorerna, även om det kommer bli långt från en lönsam affär. Men företrädare för den svenska kärnkraftsindustrin hävdar att vi i Sverige kan köra våra reaktorer tills de blir upp mot 60 år gamla. En uppskattning som alltså inte delas av EU eller dess analytiker.

  EU har tidigare gått ut med en uppskattning på att ungefär var tredje reaktor kommer vara ur bruk om 10 år.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.