(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Kemikalieinspektionen har kartlagt giftiga leksaker

Foto: libertygrace0

Kemikalieinspektionen har kontrollerat förekomsten av giftiga leksaker på den svenska marknaden och funnit att det finns fortsatta brister, särskilt bland mjuka plastleksaker och elektriska leksaker.

Sveriges sextonde miljökvalitetsmål är att skapa en Giftfri miljö, och Kemikalieinspektionen (KemI) har på uppdrag av regeringen utarbetat en ”Handlingsplan för en giftfri vardag 2011– 2014 – Skydda barnen bättre”. Under 2012 och 2013 har KemI kontrollerat arbetet med kemikaliesäkerhetsfrågor bland 44 företag som tillverkar, importerar och säljer leksaker. Resultatet redovisas i rapporten “Tillsyn 6/13 Kemikalieinspektionens kontroll av leksaker 2012-2013 – i samverkan med Konsumentverket och Elsäkerhetsverket”, och visar att många företag saknar kunskap och rutiner kring lagstiftningen som omfattar deras produkter samt kontrollen av underleverantörer.

KemI tog dessutom varuprover på 211 leksaker och av dessa innehöll 53 produkter farliga ämnen i förbjudna halter. De vanligaste överträdelserna var ftalater i mjukplast och bly i elektriska leksaker. Man fann även cancerframkallande kortkedjiga klorparaffiner (SCCP), bromerade flamskyddsmedel, kadmium, och azofärgämnen. Den vanligaste överträdelsen gällde ftalater vilket används som mjukgörare i PVC-plast, samt i färg och lim. Vissa ftalater är hormonstörande, skadar fortplantningssystemet och har också visat sig ha samband med astma och diabetes. I Kemikalieinspektionens kontroll hittades olagliga ftalater i ”mjuka huvuden, armar och ben på dockor, penngrepp i PVC på bläckpennor, tillbehör till dockor i mjuk plast, leksaker helt gjorda i mjuk plast, sugproppar på pilar tillhörande pilbågar och pistoler, utklädningskläder i läderimitation och med detaljer i PVC-plast, uppblåsbara leksaker i plast, munstycke till uppblåsbara leksaker, konstläderdetaljer på mjukisdjur”.

De flesta leksaksföretag köper sina produkter genom handlare som i sin tur köper från tillverkare i Asien. Knappt 15 procent av de tillfrågade företagen i rapporten gjorde egna tester för att försäkra sig om att de produkter de köper är säkra, och endast 60 procent av företagen kände till det nya leksaksdirektivet som trädde i kraft 2011. I samband med inspektionen tillfrågades också företagen vilket stöd de behöver för att bättre följa lagstiftningen, och önskemål framfördes om bättre information från myndigheter och checklistor som kan användas vid inköp.

Kemialieinspektionens granskning visar att det finns stort behov av fortsatta kontroller. Och tills den dag vi har en giftfri miljö för barn – fråga efter miljömärkta leksaker, och kanske dags att återuppliva good old kottar och träslevar, snöbollskrig och vara-ute-och-härja-i-naturen?

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.