Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Klimatfinansiering blir valfråga spår statsministern

  Hur klimatomställningen ska finansieras var en fråga som dök upp i går när Fredrik Reinfeldt besökte riksdagen för återrapportering från Europeiska rådets möte.

  Diskussionen tog fart när Jens Holm från Vänsterpartiet ställde sig frågande till det svenska målet om att minska utsläppen i den icke-handlande sektorn (bl.a. transporter, jordbruk, bostäder) med 40 procent till 2020, där regeringen vill göra en tredjedel genom att köpa utsläppskrediter i andra länder.

  – Det här är ett förfarande som har kritiserats av miljörörelsen och av oberoende forskare. Det är nämligen väldigt svårt att bedöma vilken klimatnytta man egentligen får genom uppköpen av dessa billiga utsläppsrätter, förklarade Holm.

  Fredrik Reinfeldt menade å sin sida att fattigare delar av världen efterfrågar dessa investeringar och att det dessutom är ett resurseffektivt sätt att få ner utsläppen. Statsministern undrade samtidigt över vad oppositionen vill.

  – Vad menar ni gemensamt att vi ska ha i stället? Vi har ju val nästa höst. Tala om för väljarna vad ni har tänkt och vad det kostar! Det går att räkna på. Jag har hört att ni pratar om 45 procent, kanske ännu högre mål, och att allt ska vara inhemskt. Det går att räkna på detta. Ni har inte de här pengarna i er budget. De finns inte.

  Holm svarade att det handlar om att välja och prioritera i politiken och att Vänsterpartiet har finansieringen klar både för en snabbare klimatomställning i Sverige och dessutom additionella medel att hjälpa fattiga länder med. Statsministern var dock inte nöjd med svaret och förklarade att det lär bli fler diskussioner om detta inför valet.

  – Men vi ska återkomma till det. Det är väl mer för nästa vår och höst kanske, sa statsministern.

   

  Läs också: Vänsterpartiet vill se skärpning av klimatmålet

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra