Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändringarna förvärrar torkan i Kalifornien

  Foto: NASA Goddard Space Flight Center (CC BY 2.0))

  70 procent av Kalifornien har extrem torka och torkan är den värsta på över 1200 år. Det är särskilt allvarligt eftersom Kalifornien producerar två tredjedelar USA:s frukt och en fjärdedel av USA:s livsmedel. En forskningsrapport från augusti säger att klimatförändringarna har förvärrat torkan i Kalifornien. Torrperioderna väntas bli ännu längre i framtiden. 

  Kalifornien har nu haft extrem torka i över fyra år och 69,9 procent av Kalifornien har nu extrem torka. Normalt brukar exempelvis Los Angeles få cirka 380 mm regn per år, men de senaste tre åren har det regnat mellan 75 och 230 mm. En viktig vattenkälla för Kalifornien är snösmältningen från Sierra Nevada-bergen, i april i år var snöutbredningen 95 procent lägre än vad den brukar vara. I år hade Coloradofloden nästan inget vatten kvar när den kom till Kalifornien, skriver DN.

  Torkan är den värsta i området på över 1200 år, det kan forskarna se genom att analysera trädringar från kaliforniska ekar. I ringarna syns förändringar i fuktigheten genom historien.

  En forskningsrapport från augusti säger att klimatförändringarna har förvärrat torkan i Kalifornien. Den minskade mängden regn beror enligt forskarna på en naturlig variation, men den ökade temperaturen på grund av klimatförändringarna gör att mer vatten avdunstar från mark och växter. Det har förvärrat torrperioderna med en fjärdedel.

  En annan forskningsrapport säger att sydvästra USA och de stora slätterna i mellersta USA i slutet av detta århundrade kommer att ha längre torka som är värre än de torkor som varit i området de senaste 1000 åren.

  Torkan är särskilt allvarligt eftersom Kalifornien producerar två tredjedelar USA:s frukt och en fjärdedel av USA:s livsmedel. Hittills har cirka 18 000 människor förlorat sina jobb i Kaliforniens jordbrukssektor. Ett annat problem är att den minskade mängden regn gör att trycket på grundvattnet ökar. För några år sen kom cirka 33 procent av Kaliforniens vatten från grundvattnet, men idag tas cirka 70 procent av vattnet från grundvattnet. Det leder till att grundvattnet sjunker mycket,  skriver DN.

   

  Mer om forskningen  som säger att detta är den värsta torkan på 1200 år finns attt läsa här, forskningen om att klimatförändringarna förvärrat torkan finns att läsa om  här och forskningen om framtida torka finns att läsa här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.