Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatforskare anser att politikerna i Köpenhamn var patetiska

  Menar att tvågradersmålet är taget ur luften.

  Naturskyddsföreningen bjöd under tisdagen in till sitt tredje frukostseminarium med fokus på den nya utvärderingsrapport från FN:s klimatpanel som presenteras i Stockholm i september.

  Denna gång var det Henning Rodhe, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, som fanns på plats för att berätta om hur han ser på klimatforskningens roll.

  Rodhe förklarade under seminariet att avgörande för hur stor temperaturhöjningen blir, det är hur känsligt klimatet är för förhöjda halter av växthusgaser. Och just frågan om klimatkänsligheten menar Rodhe kommer bli en av de absolut intressantaste sakerna att se vad FN:s klimatpanel kommit fram till i sin nya rapport.

  När Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen under seminariet passade på att fråga Rodhe om han tror att världen kommer klara av tvågradersmålet svarade denne att det politiska målet är lite märkligt.

  – Det kan mycket väl hända att vi klarar det och att vi ändå kommer få se väldigt stora effekter på jordens system. Tvågradersmålet är ju taget lite ur luften. Det kanske är bra att det finns en sådan siffra, men det var patetiskt när politikerna i Köpenhamn för ett par år sedan bestämde sig för att temperaturen inte får stiga mer än två grader. För när man inte vet vad det innebär i utsläpp så är det ju en väldigt oklar målsättning.

   

  Rodhe har tidigare i år skrivit om klimatets känslighet på DN debatt där han och tre andra forskare ifrågasatte Världsbankens omtalade klimatrapport Turn down the heat, Why a 4°C warmer world must be avoided eftersom sannolikheten för en fyra graders uppvärmning inte analyserades tillräckligt och dessutom, enligt Rodhe, är ”mycket osannolik” under detta århundrade. Men detta påstående ifrågasattes snabbt av en rad andra svenska forskare som på samma debattsida skriver att en sådan uppvärmning mycket väl kan bli verklighet om vi inte lyckas minska utsläppen tillräckligt. Något som fick Rodhe att på Newsmill resonera vidare kring frågan ur olika synvinklar:

  Även en låg sannolikhet för ett scenario med extremt allvarliga konsekvenser borde ju vara ett starkt argument för att måla upp en hotbild för att öka trycket på beslutsfattarna att agera.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.