Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatrörelsen tar sig an fossilindustrin

  I filmen Do the math får vi följa klimataktivisten Bill McKibben, grundare till organisationen 350.org, på en resa genom USA och med siktet inställt på fossilindustrin.

  Organisationen 350.org startades 2008 med syftet att mobilisera klimatrörelsen globalt för målet om max 350 ppm i atmosfären. Denna kritiska gräns fastställdes i en artikel från 2008 med rubriken ”Target Atmospheric CO2: Where Should Humanity Aim?”, där James Hansen och nio andra forskare skriver att,

  ”If humanity wishes to preserve a planet similar to that on which civilization developed and to which life on Earth is adapted, paleoclimate evidence and ongoing climate change suggest that CO2 will need to be  reduced from its current 385 ppm to at most 350 ppm, but likely less than that. ”

  Men vi är snabbt på väg mot en framtid med betydligt mer koldioxid i atmosfären. Förra veckan uppmättes 398,36 ppm koldioxid på Mauna Loa observatoriet på Hawaii, som sedan 1958 mätt nivåerna på koldioxid i atmosfären och fastställt den så kallade Keeling kurvan. Men åter till filmen Do the Math!

  I filmen får vi följa McKibbens folkbildningsresa genom USA, civila olydnadsaktioner utanför Vita Huset mot Keystone XL pipeline som ska frakta olja från tjärsand i Alberta till Exxons raffinaderier i Mexikanska golfen och studenter som övertalar sina universitetsledningar att sälja sina aktier i fossilindustrin. Efter att ha försökt påverka politiken i många år, har nu 350.org sitt sikte inställt mot fossilindustrin.

  ”Det är försent att stoppa klimatförändringen – nu måste vi försöka stoppa det från att bli total katastrof”, säger McKibben som förra året skrev en artikel i tidningen Rolling Stones med rubriken ”Global Warming’s New Terryfing Math”, och var mycket stolt att han fick fler Likes på Facebook än artikeln om Justin Bieber i samma upplaga.

  Så, vad är det vi måste förstå?

  2 graders målet är det enda som länderna har enats om inom FN:s klimatförhandlingar. Men ”two degrees is too much” får vi lära oss i filmen. Med nuvarande utsläppstakt har vi ca 15 år på oss innan vi når gränsen för hur mycket koldioxid atmosfären tål. Men om man räknar ihop de framtida utsläppen från kol, olja och gas som fossilindustrin har intecknat i sina reserver är det fem gånger mer än de mest konservativa bedömningarna av hur mycket mer koldioxid atmosfären tål. Och det är först när vi inser detta som vi kan förstå essensen av problemet vi står inför. Om vi fortsätter på samma spår som nu så kan vi vara på väg mot 4-6 grader varmare planet inom detta århundrade, visar tre rapporter som publicerades förra året från Världsbanken, International Energy Agency och PriceWaterhouseCoopers.

  Enligt filmen Do the Math måste klimatrörelsen nu ta sig an fossilindustrin, världens mest lönsamma industri, en industri som fuskar och inte betalar de fulla kostnaderna av sin verksamhet och dessutom erhåller enorma subventioner. Genom att kräva att samhället avyttrar sina tillgångar och slutar subventionera fossilindustrin samt sätter ett pris på utsläpp av växthusgaser, kan vi komma åt deras lönsamhet och skapa en marknad för nya energislag.

  Kan vi mobilisera hela världen för att undvika en katastrof? 350.org har visat att det är möjligt. Bill McKibben for president, känner jag efter att ha sett filmen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.