Köttrekord i år igen
Nu slår vi rekord i år igen. De senaste tio åren rapporterar Jordbruksverket att köttkonsumtionen har ökat med 8 kg per person. I år äter genomsnittssvensken 88,5 kg kött. Fågel har ökat mest, följt av gris och nöt.
Åsa Lannhard Öberg från Jordbruksverket säger att det inte har gjorts någon uträkning på vilken extra klimatpåverkan den ökade konsumtionen har haft. Globalt står djurproduktionen för ca 15% av växthusgasutsläppen.
I rapporten ”Hållbar köttkonsumtion” står det att det troligtvis kommer att behövas offentliga styrmedel för att minska konsumtionen:
Det räcker troligen inte med frivilliga åtgärder för att nå klimat- och miljömålen. Frivilliga åtgärder behöver kompletteras med offentliga styrmedel. Administrativa styrmedel i form av tvingande regler samt ekonomiska styrmedel som miljöskatter och subventioner är möjliga alternativ, men bör i första hand införas på EU-nivå.Dessa styrmedel kan kompletteras med information och utbildning samt satsningar på forskning och utveckling.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till