Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lista – världens effektivaste klimatåtgärder

  Världens ledare möts i New York på tisdag för att diskutera klimat. Vilka åtgärder ska de prioritera?
  Världens ledare möts i New York på tisdag för att diskutera klimat. Vilka åtgärder ska de prioritera? Foto: CC3/Dmitry Avdeev

  The Economist har gjort en undersökning om vilka åtgärder som varit mest effektiva för att minska koldioxidutsläppen. Etta är Montrealprotokollet, följt av vattenkraft och kärnkraft.
  Inför klimattoppmötet i New York har The Economist gjort en undersökning om vilka åtgärder och händelser som varit mest effektiva för att minska CO2-utsläppen. Solklar vinnare blev Montreal-protokollet, som Supermiljöbloggen skrev om förra veckan. Protokollet trädde i kraft 1987 och var en internationell överenskommelse om att avveckla produktionen av ämnen som skadar ozonskiktet. Det har betytt mer för räddningsarbetet än alla de andra åtgärderna på topp 20-listan. Montreal-protokollet har dock varit en pågående åtgärd under betydligt längre tid än de andra åtgärderna på listan, där de flesta har satts i verkan under 2000-talet.
  På andra och tredje plats kommer vattenkraft och kärnkraft. Fjärdeplatsen går till det udda inslaget ”Kinas enbarnspolitik”. Ytterligare en underlig åtgärd som kvalar in på topplistan är kollapsen av Sovjetunionen. Den största insatsen från europeiskt håll är enligt undersökningen EU:s energieffektivisering mellan 2008 och 2012.
  Syftet med undersökningen är att ta reda på vilka som är de bästa strategierna för att rädda klimatet. Världens ledare har mycket olika ideér om hur klimathotet ska avvärjas, men nu kan de förhoppningsvis få lite guidning i vilka åtgärder som är mest effektiva.
  För att kika på topp 20-listan i sin helhet kan man läsa The Economists artikel här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.