

I samband med COP26 har Kantar publicerat en studie som visar att många ser klimatförändringarna som ett allvarligt hot. Däremot anser få att de själva behöver ändra sina vanor för klimatets skull, rapporterar The Guardian.
Studien som utfördes i september inkluderar svaranden från tio länder, bland andra USA, Tyskland och Frankrike. Resultaten visade att 62 procent av de tillfrågade såg klimatkrisen som den nu största miljöutmaningen i världen.
Det som särskilt står ut bland resultaten är dock inte att en majoritet anser att klimatkrisen är väldigt allvarlig, något som trots allt är i enlighet med forskningen. Istället är det att 36 procent angav att de själva är ”högt engagerade” i att bevara planeten. Hela 46 procent ansåg dessutom att de själva inte behöver ändra sina egna vanor för att bidra till att minska klimatförändringarna.
Möjligtvis gör de som svarat ett så fantastiskt jobb som de själva anger. Men om man utgår från exempelvis det årliga koldioxidavtrycket i EU per person, det vill säga ungefär 6,7 ton CO2 person och jämför det med ett ton koldioxidutsläpp, som Naturvårdsverket anger som hållbart för att nå Parisavtalets mål om 1,5 graders uppvärmning, är det uppenbart att de flesta inte gör nog för att klimatkrisen ska undvikas. Det här glappet tyder på att många sannolikt har en alltför positiv bild av sitt eget klimatavtryck.
Är du själv osäker på om du gör tillräckligt för att minska ditt klimatavtryck finns flera kostnadsfria självtest, exempelvis WWF:s klimatkalkylator. För att minska sina klimatpåverkande utsläpp kan man exempelvis tänka på vilka transportmedel som används, vilken mat som äts, hur man bor och sparar pengar samt på sin egen prylkonsumtion.
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.