Maten vi äter – Hur påverkar den? Sammanfattning
Det har varit mycket diskussioner kring matens miljöpåverkan i media den senaste tiden. Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp och det är många aspekter att ta hänsyn till i mataffären för den som vill tänka etiskt. Men hur mycket fågel, fisk och mittemellan påverkar kan vara svårt att veta.
SMB reder ut frågetecknen med fyra delar som publiceras klockan 15.00 måndag till torsdag. Delarna behandlar kött, fisk, vegetariska alternativ och en avslutande sammanfattning.
Sista delen: Sammanfattning
Foto: Pallavi_Damera |
Vilken diet är klimatmässigt bäst?
Naturskyddsföreningen skriver:
Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk rätt, mer än halverar måltidens klimatpåverkan. Kikärtor står, exempelvis, endast för växthusgaser som motsvarar 5 – 10 procent av utsläppen från motsvarande mängd nötkött.
Då kan det även tilläggas att en vegandiet ytterligare minskar matens klimatpåverkan markant. Absolut bäst är torra baljväxter så som linser, böner och ärter. Baljväxten soja har också låga utsläpp men produktionen kan i vissa fall medverka till nedhuggning av regnskog, så att köpa sojaprodukter från Italien snarare än Brasilien är ur klimatsynpunkt bättre. Grönsaker har också låg klimatpåverkan, men att tänka säsongsanpassat, ekologiskt och närodlat gör din diet än mer hållbar.
Även om du äter kött och fisk finns det saker du kan tänka på för att minska din påverkan på klimatet. Kyckling och fisk påverkar minst av de animaliska produkterna ur klimatsynpunkt. Nöt- och lamkött är de sämsta köttsorterna ur utsläppssynpunkt, men även inom den här kategorin finns det bättre alternativet naturbeteskött. Att köpa certifierad fisk, märkt med MSC, KRAV eller ASC är viktigt både ut utsläppssynpunkt och för att inte utarma fiskebestånden.
En av de viktigaste sakerna för miljön är att minska svinnet. Köp inte mat du inte äter, förvara maten rätt och ta hand om rester.
![]() |
Bild: Rose Frantz |
Sammanfattning växthusgaser/kg produkt
-
- Bär, grönsaker och potatis – 0,2 kg
- Torra bönor – 0,7 kg
varav soja – 1 kg - Fisk – 1,5-4,5 kg
- Kyckling – 2-4 kg
- Quorn – 2-7 kg
- Griskött – 5 kg
- Nötkött – 15-25 kg
Foto: The Meeting Place North |
Mindre kött ger bättre hälsa
Nygjord brittisk forskning publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition visar att vegetarianer löper 32% mindre risk att dö av eller få sjukhusvård för hjärtsjukdomar. Idag äter vi mer kött än vi behöver, vilket påverkar hälsan negativt. Att dra ner på kött är alltså inte bara bra för klimatet, utan även för hälsan. Även en vegan/vegetarisk diet kräver dock eftertanke då du fortfarande bör passa dig för mättat fett och rätter med för hög salthalt.
Ur kemikaliesynpunkt är ekologiska produkter självklart bäst. Fisk kan innehålla en hel del gifter och för att undvika en hög dos rekommenderar Livsmedelsverket att variera fisken du äter, istället för att äta samma sort varje fiskmåltid. En tumregel för konventionella grönsaker är att kallare klimat och produkter odlade i växthus kräver mindre bekämpningsmedel än produkter odlade i varmare klimat.
En global fråga
Maten vi äter påverkar mer än oss själva – vilket är tydligt i diskussionen kring utsläpp. Andra saker som bör nämnas är att en köttdiet kräver större arealer mark än en vegetarisk diet, vilket i slutändan ger mindre mat än vad jorden egentligen kan producera. Tyvärr finns ingen garanti för att ökad mattillgång skulle gynna de mest behövande, men förutsättningarna skulle inte försämras. Diskussioner kring hur rättvis vår fiskkonsumtion är har också uppkommit när EU:s fiskeflotta fiskat i andra vatten än EU:s, vilket har påverkat försörjningen för fiskare i dessa länder. Förhoppningsvis kommer detta stoppas i EU inom den närmsta tiden.
Påverkan på djur är också en aspekt som man bör ta ställning till. Konsumenten är ofta skyddad från köttindustrin där verkligheten inte alltid stämmer med konsumentens etiska förhållningssätt. Medveten konsumtion, både ur klimat- och rättvisefrågor, behöver inte vara krångligt. Några få förhållningsregler kan göra stor skillnad.
Sammanfattning
Foto: Truthout.org |
- Vegetarisk/vegansk mat är bäst ur klimatsynpunkt.
- Minska svinnet.
- Ekologiska, certifierade och Fairtrade-produkter är bäst för miljö, djur och de samhällen som påverkas av produktionen.
Fortsatt läsning
- En sammanfattning av vetenskapliga rapporter gjord av Köttfri måndag.
- En rapport om skolmat som tydligt visar skillnad i utsläpp mellan likvärdiga vegetariska och köttbaserade måltider.
- En artikel av Johan Wangsten som argumenterar att ”Fler betande kor förbättrar klimatet”
- Naturvårdsverket: Klimatanpassad mat
- Livsmedelsverkets miljösmarta matval
Tidigare inlägg
Del 1 – Köttets klimatpåverkan
Del 2 – Fisk och skaldjur
Del 3 – Vegetariska alternativ

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till