Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Maten vi äter – Hur påverkar den? Sammanfattning

  Det har varit mycket diskussioner kring matens miljöpåverkan i media den senaste tiden. Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp och det är många aspekter att ta hänsyn till i mataffären för den som vill tänka etiskt. Men hur mycket fågel, fisk och mittemellan påverkar kan vara svårt att veta. 

  SMB reder ut frågetecknen med fyra delar som publiceras klockan 15.00 måndag till torsdag. Delarna behandlar kött, fisk, vegetariska alternativ och en avslutande sammanfattning.

  Sista delen: Sammanfattning

  Foto: Pallavi_Damera  Vilken diet är klimatmässigt bäst?
  Naturskyddsföreningen skriver:

  Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk rätt, mer än halverar måltidens klimatpåverkan. Kikärtor står, exempelvis, endast för växthusgaser som motsvarar 5 – 10 procent av utsläppen från motsvarande mängd nötkött.

  Då kan det även tilläggas att en vegandiet ytterligare minskar matens klimatpåverkan markant. Absolut bäst är torra baljväxter så som linser, böner och ärter. Baljväxten soja har också låga utsläpp men produktionen kan i vissa fall medverka till nedhuggning av regnskog, så att köpa sojaprodukter från Italien snarare än Brasilien är ur klimatsynpunkt bättre. Grönsaker har också låg klimatpåverkan, men att tänka säsongsanpassat, ekologiskt och närodlat gör din diet än mer hållbar.

  Även om du äter kött och fisk finns det saker du kan tänka på för att minska din påverkan på klimatet. Kyckling och fisk påverkar minst av de animaliska produkterna ur klimatsynpunkt. Nöt- och lamkött är de sämsta köttsorterna ur utsläppssynpunkt, men även inom den här kategorin finns det bättre alternativet naturbeteskött. Att köpa certifierad fisk, märkt med MSC, KRAV eller ASC är viktigt både ut utsläppssynpunkt och för att inte utarma fiskebestånden.

  En av de viktigaste sakerna för miljön är att minska svinnet. Köp inte mat du inte äter, förvara maten rätt och ta hand om rester.

  Bild: Rose Frantz

  Sammanfattning växthusgaser/kg produkt

   • Bär, grönsaker och potatis – 0,2 kg
   • Torra bönor – 0,7 kg
    varav soja – 1  kg
   • Fisk – 1,5-4,5 kg
   • Kyckling – 2-4 kg
   • Quorn – 2-7 kg
   • Griskött – 5 kg
   • Nötkött – 15-25 kg
  Foto: The Meeting Place North

  Mindre kött ger bättre hälsa
  Nygjord brittisk forskning publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition visar att vegetarianer löper 32% mindre risk att dö av eller få sjukhusvård för hjärtsjukdomar. Idag äter vi mer kött än vi behöver, vilket påverkar hälsan negativt. Att dra ner på kött är alltså inte bara bra för klimatet, utan även för hälsan. Även en vegan/vegetarisk diet kräver dock eftertanke då du fortfarande bör passa dig för mättat fett och rätter med för hög salthalt.

  Ur kemikaliesynpunkt är ekologiska produkter självklart bäst. Fisk kan innehålla en hel del gifter och för att undvika en hög dos rekommenderar Livsmedelsverket att variera fisken du äter, istället för att äta samma sort varje fiskmåltid. En tumregel för konventionella grönsaker är att kallare klimat och produkter odlade i växthus kräver mindre bekämpningsmedel än produkter odlade i varmare klimat.

  En global fråga
  Maten vi äter påverkar mer än oss själva – vilket är tydligt i diskussionen kring utsläpp. Andra saker som bör nämnas är att en köttdiet kräver större arealer mark än en vegetarisk diet, vilket i slutändan ger mindre mat än vad jorden egentligen kan producera. Tyvärr finns ingen garanti för att ökad mattillgång skulle gynna de mest behövande, men förutsättningarna skulle inte försämras. Diskussioner kring hur rättvis vår fiskkonsumtion är har också uppkommit när EU:s fiskeflotta fiskat i andra vatten än EU:s, vilket har påverkat försörjningen för fiskare i dessa länder. Förhoppningsvis kommer detta stoppas i EU inom den närmsta tiden.

  Påverkan på djur är också en aspekt som man bör ta ställning till. Konsumenten är ofta skyddad från köttindustrin där verkligheten inte alltid stämmer med konsumentens etiska förhållningssätt. Medveten konsumtion, både ur klimat- och rättvisefrågor, behöver inte vara krångligt. Några få förhållningsregler kan göra stor skillnad.

  Sammanfattning

  Foto: Truthout.org
  • Vegetarisk/vegansk mat är bäst ur klimatsynpunkt.
  • Minska svinnet.
  • Ekologiska, certifierade och Fairtrade-produkter är bäst för miljö, djur och de samhällen som påverkas av produktionen.

  Fortsatt läsning

  Tidigare inlägg
  Del 1 – Köttets klimatpåverkan
  Del 2 – Fisk och skaldjur
  Del 3 – Vegetariska alternativ

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.