Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Medlem i Svenska Björnstammen sprang för klimatet!

  Run for your life Stockholm
  Run for your life Stockholm Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN. Run for your life i Stockholm

  Ambjörn Göransson, medlem i bandet Den svenska björnstammen, sprang tillsammans med ett stort antal andra löpare genom Göteborgs gator för ett par veckor sen i klimatstafetten Run for your life. 

  En person som valde att engagera sig i klimatstafetten Run for your life och hjälpa till att föra stenen en liten bit söderut var Ambjörn Göransson, medlem i konstnärskollektivet och bandet Den Svenska Björnstammen. Supermiljöbloggen fick möjlighet att ställa ett par korta frågor till honom och tacka för hjälpen att föra stenen vidare mot Paris.

  Den Svenska Björnstammen är en musikgrupp bestående av sju barndomsvänner från Norrköping som numera bor tillsammans i ett konstnärskollektiv och älskar att skapa konst tillsammans, vare sig det är bild, film eller musik. Bandet bildades i samma stad för några år sedan av vännerna som ville gå lite utanför de traditionella musikstilarna och tillsammans hitta sin egen väg.

  Sen dess har de haft stora framgångar med sina låtar som gett både P3 Guld och visats miljontals gånger på youtube. Megahitar som ”Vart jag mig i världen vänder” och ”Förlåta eller svika” har hjälpt vännerna att placera sig på den svenska musikhimlen.

  Det är dock inte enbart musik som är av betydelse för en av bandets medlemmar, Ambjörn Göransson. Som nyutexaminerad student från Valands konsthögskola i Göteborg med filmregi som huvudämne ligger många delar av konsten nära hjärtat. För att kunna visa rörliga bilder på ett nytt sätt är han nu aktuell med en filminstallation om gruvsamhällen, en jämförelse mellan gruvsamhällen i Sverige och gruvsamhällen i Uganda.

   

  Människor måste vakna, lyssna och förstå att på det sätt vi lever och förhåller oss till landskapet, miljön och andra människor, kommer att ha avgörande betydelse för vår framtid. Det låter som att jag har hört det förr. Men vi måste fortfarande uppfinna hur det ska gå till.

  Det är dags att möta verkligheten, där människor i mycket större omfattning än tidigare själva måste komma fram till vad som är meningsfullt att syssla med. 

  Vi måste ta vara på det som är värdefullt omkring oss och samtidigt erkänna att vi har gått vilse.


  Varför är klimatfrågan så viktig för dig?

  För att den är så grundläggande.

  Jag såg en dokumentär på vetenskapens värld om massdöd och utrotning av arter i våras, det var nog då jag fick mig en tankeställare och miljöintresset startade på allvar. Jag har ju alltid varit miljöintresserad och tänkt på frågorna, men på senare år har alla dessa alarmerande rapporter kommit och jag har mer fått upp ögonen om vad som faktiskt händer.

  Jag tror Thomas Pikettys förslag att beskatta de rikaste hårt för sina enorma koldioxidutsläpp verkar väldigt rimligt. Enligt honom och Lucas Chansel står de rikaste för 10% för 45% av koldioxidutsläppen. Det framstår ju som troligare att världens länder kommer överens om ett gemensamt koldioxidskattesystem där personer betalar snarare än att komma överens om vilka länder som ska betala. Dessutom kan det bli ett sätt att motverka ökande ekonomisk snedfördelning.

  Vad brinner du för?

  För mig är det otroligt viktigt att försöka värna den värld vi alla lever i. Mänskliga rättigheter är en del av det, precis som klimatfrågan, och i ansvarsfördelningen för att uppnå förändring möts de. Vi behöver få till en grundläggande omställning i samhället. Det är ju så att allting hänger ihop, hur människor beter sig på ett ställe har konsekvenser för människor någon annanstans. Och vi är alla gemensamt ansvariga för det samhälle vi lever i. Det verkar vara svårt för oss att fatta det, så det vill jag gärna visa.

  Om du beskriver med en enda mening varför du springer för klimatet?

  Jag vill att det ska finnas ett jordklot kvar till de som kommer efter oss.


   

  Run for your life är den klimatstafett som med hjälp av närmare tusen löpare och tusentals engagerade längs vägen, förde en samisk sten från Arktis ner till klimattoppmötet i Paris. Stora delar av Sverige passerades, likaså Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och norra Frankrike. Kilometerna tickade sakta men säkert neråt, minut för minut, hand för hand, tills stenen slutligen lämnades över till Milañ Loeak, en av de delegater vars önation hotas av katastrofala översvämningar om klimatförändringarna fortskrider.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.