Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöbrott och social misär i Stora Ensos fotspår

  En sammanställning som Svenska Dagbladet har gjort blottlägger det svenskfinska skogsbolagets mörka sidor. Företaget bryter mot mänskliga rättigheter och tar inte hänsyn till miljön.
  Veracel är ett brasilianskt dotterbolag till Stora Enso. Ända sedan starten 1997 har de anklagats för att stjäla mark från småbrukare, avverkning av regnskog och för att anlägga plantager som hotar den biologiska mångfalden. Idag har företaget över 1000 åtal riktade mot sig i Brasilien.
  I Kina, Uruguay och Brasilien anlägger Stora Enso eukalyptusplantage som slår ut den naturliga floran och faunan. Eftersom arten kräver enorma mängder vatten har lokalbefolkningens brunnar sinat.
  I Sverige och i flera baltiska stater har stora arealer urskog avverkats. Sådan skog är till skillnad från planterad skog ovärderlig för våra skogsekosystem och för vår miljö. Stora Enso avverkar denna skog i ännu högre grad än regnskogen.
  Dessutom regnar anklagelserna om farliga arbetsplatser, för låga löner och barnarbete över företaget. De största aktieägarna – familjen Wallenberg, Sodium och Nordea – tiger om problemen. Swedbank, som också äger en betydande del, är dock mycket kritiska mot Stora Ensos uppförande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.