Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljömålsberedningens förslag för friskare hav

  Foto: A. Frevert från Pixabay

  Runt hundra förslag för att skydda svenska havsområden presenterades i fredags av Miljömålsberedningen. Bland annat handlar det om en ny lag för havsmiljön, översyn av trålgränser, flyttade farleder och tillåtelse att fiska japanska jätteostron, rapporterar SVT.

  2010 tillkallade regeringen en parlamentarisk kommitté med uppdraget att lämna förslag om hur miljökvalitetsmålen och Generationsmålet kan nås. Namnet på kommittén kom att bli Miljömålsberedningen. 2018 beslutades det att Miljömålsberedningen skulle föreslå en strategi för förstärkt åtgärdsarbete för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser.

  I linje med det föreslog Miljömålsberedningen i fredags omkring 100 förslag för friskare hav. Beredningen konstaterar att det krävs friska hav för människans överlevnad samt att det krävs en samlad politik för att haven ska kunna hållas friska. Samtliga riksdagspartier har ställt sig bakom förslagen.

  När beredningens ordförande Emma Nohrén (MP) presenterade förslagen konstaterade hon samtidigt att storleken av Östersjöns syrefattiga bottnar nu är tio gånger större än i början av 1900-talet. Hon sa även att Östersjön bland annat pressas av övergödning, utsläpp och klimatförändringar. Vissa fiskarter, till exempel torsk, har nästan helt försvunnit från vissa områden.

  Några av miljömålsberedningen förslag var en ny havsmiljölag som ålägger regeringen att varje mandatperiod lägga en havsmiljöproposition, tillsättandet av en tvärvetenskaplig expertfunktion, att 30 procent av de svenska haven ska skyddas till 2030, att farleder ska ledas om för att skydda känsliga områden, att trålgränser ska ses över och införsel av kvotplikt för återvunnen fosfor i mineralgödsel.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra