Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mindre is i Östersjön hotar sälarter

  Foto: Boyd Amanda, U.S. Fish and Wildlife Service (Public Domain)

  Det finns nu endast is kvar i norraste Bottenviken och djupaste Finska viken, enligt SMHI:s israpport. Det innebär att det kan bli rekordtidigt isfritt i Östersjön detta år. Med ett varmare klimat väntas det bli mindre is, vilket kan hota sälarterna. 

  “Hittills ligger rekordet i isfrihet vid den 12 maj. Det kan bli isfritt ännu tidigare i år”, säger Jouni Vainio, isexpert vid Finska Meteorologiska institutet, till Svenska Yle. Dessa uppgifter om isfrihet sträcker sig tillbaka till 1970. Denna säsong kommer dock inte att bli lika isfattigt som 2008 som är det året med minst is hittills.

  EU:s miljöverk (EEA) har fakta om Östersjöisens utbredning sedan 1720. Det har blivit betydligt vanligare med milda och isfattigare vintrar och  mindre vanligt med isrika vintrar, enligt EEA.

  Minskad is i framtiden på grund av att klimatet blir varmare kommer att påverka Östersjöns tre sälarter: Vikaren, knubbsälen och gråsälen. Det varmare klimatet gör att det kommer att vara is på färre ställen i Östersjön och issäsongen  kommer att vara kortare. Vikaren föder helst sina kutar i snögrottor som de gräver fram där det finns uppbruten och sammanfrusen packis. Minskade packisfält gör att fler kutar föder sina ungar på land eller på sämre is, vilket ökar dödligheten. För 100 år sedan fanns det 190 000 vikarsälar i Östersjön. Med minskad is bedöms det inte finnas plats för fler än 30 000.

  Även för gråsälen riskerar det minskade istäcket att få konsekvenser. För de gråsälskutar som föds på is är dödligheten 1,5 procent. För de gråsälskutar som föds på land är dödligheten över 20 procent. På land är det mer trängsel vilket gör att sjukdomar sprids lättare. Knubbsälen har svårt att klara vintrar med mycket is och kan därför bli vanligare när det blir mindre is, skriver Havsmiljöinstitutet.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra