Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Moderat riksdagsledamot varnar – en försäljning av Vattenfalls tyska verksamhet ökar utsläppen

  Foto: Greenpeace

  Jesper Skalberg Karlsson (M) skriver i en fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) att runt 1 000 miljoner ton koldioxid kan släppas ut om Vattenfalls projekterade gruvor tas i drift.

  I en skriftlig riksdagsfråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg förklarar den moderata riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson vad en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland kan leda till:

  Samtidigt är fem brunkolsgruvor projekterade, något en eventuell köpare kan välja att gå vidare med. Öppnas alla fem gruvor kan det ge upphov till utsläpp av koldioxid i storleksordningen 1 000 miljoner ton – lägg därtill utsläppen av svaveldioxider, kvävedioxider och tungmetaller.

  (…) Det är tydligt att en eventuell försäljning av brunkolsverksamheten i alla fall inte minskar utsläppen eller beroendet av kolkraft – utan enbart lägger ansvaret i någon annans händer.

  Frågan som Jesper Skalberg Karlsson har är hur en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland stämmer överens med regeringens löften om att övergå till förnybar energi, och om det är aktuellt för regeringen att i stället verka för att behålla och fasa ut brunkolsverksamheten.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om liknande kritik som riktats mot en försäljning. Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, sa exempelvis i en intervju innan valet:

  – Stoppa gruvorna. Så att man inte kan ladda de här kraftverken och se till att de överlever. Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla om olika lösningar för det. Men att bara sälja så att någon annan driver det vidare, det är ju ingen lösning.

  Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet sa nyligen i en riksdagsdebatt:

  – Det handlar om att fasa ut kolet i stället för att sälja det, det handlar om att satsa på förnybart och det handlar om att ge hela företaget en annan roll och inriktning. Vi menar att det är realistiskt att avveckla Vattenfalls brunkolsverksamhet till 2030.

  Lena Ek, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, sa för några veckor sedan i en TV-debatt med klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP):

  – Har inte miljöministern någon åsikt om vad som händer i det här fallet, och om de två potentiella köparna. Det är två bolag som överhuvudtaget inte har gjort någonting för miljön och som är riktiga extrema miljöbovar.

  När det kommer till Folkpartiet gjorde Maria Weimer, energipolitisk talesperson, klart i SVT:s livekollen tidigare i veckan att Folkpartiets linje är att Vattenfall ska sälja sitt innehav av tyska kolkraftverk. Hon påpekar samtidigt att det ”i princip vore bättre om kolet kunde ligga kvar under marken”, men att Sverige inte kan lägga sig i Tysklands energipolitik.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra