Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  MP:s nya mål: 500 000 hushåll ska göra egen el inom fem år

  Partiet vill se en folkrörelse för förnybart.

  Åsa Romson och Lise Nordin, Miljöpartiets språkrör respektive energipolitiska talesperson, skriver i dag i Göteborgsposten att politikerna måste underlätta för befolkningen i landet att göra sin egen el.

  I dagsläget är det enligt debattörerna färre än 30 000 svenska hushåll som har egen elproduktion via exempelvis solceller på taket eller delägande av vindkraftverk. Alldeles för lite menar Miljöpartiet, som vill att denna siffra växer till 500 000 inom fem år.

  Vårt förslag är en halv miljon hushåll inom fem år som gör egen el. Målet innebär att cirka 4,5 TWh el – motsvarande en mindre kärnkraftsreaktor – produceras av svenska villa- och lägenhetshushåll.

  Avgörande för att få till detta, skriver Romson och Nordin, är att det införs ett system så ”att hushållen ska få sälja el ut på nätet när man har överskott och köpa tillbaka till samma pris när man har underskott”, så kallad nettodebitering.

  Regeringen som låtit utreda frågan fick häromdagen en rapport på sitt bord där det dock framgår att ett nettodebiteringssystem inte bör införas då det kan ”komma i konflikt med mervärdesskattedirektivet”.

  Utredningen föreslår i stället att mikroproducenter ska få en skattereduktion som ungefär motsvarar det belopp producenten skulle ha tjänat i ett nettodebiteringssystem.

  Diskussionerna lär med andra ord fortsätta.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!