Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny energi i klimatdebatten

  Transportarbetareförbundet vill blåsa liv i klimatdebatten genom en kampanj om mer hållbara transportsystem. 

  Den 5 februari ställde sig Transports förbundsstyrelse bakom en kampanj kring transporter och klimatet. Kampanjen sker med stöd från International Transport Worker’s Federation (ITF) och LO TCO Biståndsnämnd. Som del av kampanjen ska Transport ta fram ett studiematerial och bjuda in till en internationell konferens i maj.

  Martin Viredius från Transports förbundsledning säger till tidningen Transportarbetaren att “det här en ödesfråga för hela mänskligheten” och att transportsektorns utsläpp som idag står för ca 13 procent av de totala utsläppen av växthusgaser måste minska. Enligt Transport handlar det bl.a. om åtgärder som att godstrafik bör flyttas över till järnväg och sjöfart och att EU måste ändra inriktning eftersom ”Dagens regler om fri rörlighet är på flera sätt oförenliga med krav på minimerad klimatpåverkan”.

  Från underlaget till beslut i förbundsstyrelsen står det bl.a. att ”Politiken bör styra investeringar mot exempelvis kollektivtrafik och fungerande stadsbildningar där det går att leva bekvämt utan ständig tillgång till bilar. Det krävs också ett politiskt tryck som styr godsströmmarna till de mest klimatsmarta lösningarna.” Dessutom skriver man att järnvägen måste utvecklas för att bli ”ett realistiskt alternativ” och att ”alla transportslag bör betala för sina egentliga kostnader i form av miljöförstöring.”

  Fackföreningsrörelsen har en mycket viktig roll att spela i klimatfrågan. Johan Rockström, professor i miljövetenskap på Stockholms universitet, sa nyligen i en intervju till TCO tidningen
  att ”I slutänden handlar det inte bara om att få bra fackliga utfall i de tuffa löneförhandlingarna utan också om vilken typ av samhälle vi håller på att utveckla. Vi sitter på en knivsegg nu. Det kan tippa åt lite olika håll.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.