Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny Östersjörapport: De riktiga hoten försummas

  De marina skyddade områdena är oskyddade mot de största problemen, visar en ny Helcomrapport. Idag skyddas ofta områdena från dumpning, byggen till havs och fiskeodlingar, men de största hoten kommer från övergödning, kommersiellt fiske samt föroreningar.

  Kommersiellt fiske har klassats som ett hot mot nio av tio skyddade områden. Ändå regleras inte fiske ens i hälften av alla marina områdesplaner. Det känns oerhört märkligt att till exempel bottentrålning är tillåtet inom en stor andel marina skyddsområden. Det är lite som att tillåta okontrollerad skogsskövling inuti våra nationalparker på land, säger Hanna Paulomäki, Oceanas östersjöchef.

  Kommersiellt fiske klassas som ett hot mot 60% av de marina skyddade områdena och är ett potentiellt hot för ytterligare 30%. Problemet tas däremot inte på allvar och nämns inte i över hälften av områdesplanerna. En positiv tanke kan vara att handlingarna mot dumpning, fiskeodlingar och byggen till havs har fungerat men de nuvarande problemen kräver nu nya tag.

  Även andelen skyddade områden kan ses som ett problem. Av Östersjöländerna ligger Sverige tyvärr längst ner på botten med 6% skyddade vatten. Jämförelsevis skyddar Tyskland 45% av sitt vatten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.