Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Ny utredning om rätten att reparera och motverka falska miljöpåståenden

    EU-direktiven om att göra det lättare för en konsument att välja att reparera varan i stället för att köpa en ny, samt motverkande av vilseledande miljöpåståenden ska nu införlivas i svensk nationell lagstiftning. Direktiven utgör en del av ett större lagpaket inom ramen för den europeiska gröna given.

    Direktivet om rätten att reparera en vara har redan trätt i kraft inom EU och utredningen är en del i Sveriges implementering. En viktig del, som bland annat beskrivits av Svensk Handel, är att företag ska ge information till konsument om möjligheten att reparera. Det andra direktivet som den särskilda utredaren tar sig an handlar om gröna påståenden där syftet är att motverka vilseledande miljöpåståenden. Båda direktiven är delar av lagpaket inom den europeiska gröna given som berör en mängd politikområden och är EUs strategi för grön omställning.

    Regeringen har utsett hovrättsrådet Anne Kuttenkeuler till särskild utredare för att föreslå lagändringar som leder till genomförande av de två EU-direktiven om hållbar konsumtion i svensk rätt.

    Onlineplattform för reparationer

    Direktiven till utredningen innehåller ett särskilt uppdrag om den europeiska onlineplattformen för reparationer och andra närliggande frågor. I direktiven beskrivs att EU-kommissionen för att uppmuntra till reparation kommer att upprätt en europeisk onlineplattform för reparationer. Plattformen ska även innehålla nationella avsnitt, som ska upprättas av medlemsstaterna. Syftet är att konsumenter ska paras ihop med reparatörer och i vissa fall, även med säljare av rekonditionerade varor. Om det redan finns en nationell plattform som uppfyller kraven i direktivet i medlemslandet behöver ett nationellt avsnitt inte
    skapas.

    Utredaren ska redovisa sitt uppdrag för regeringen senast den 15 december 2025.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.