Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya resultat: Så påverkar klimatförändringarna Sverige

  SMHI har nu sammanställt temperatur- och nerebördsdatat från åren 1991-2011 som ett led i att undersöka de pågående klimatförändringarnas effekter. Resultatet? Ett blötare och och varmare Sverige.
  Resultaten presenteras i kartform för de fyra årstiderna och för hela året. En liknande sammanställning har tidigare gjorts för perioden 1991-2005, och denna sammanställning har nu kompletterats med ytterligare sex år med data.
  Slutsatsen är att det har blivit varmare under alla de fyra årstiderna, med den största temperaturökningen under vintern i norra Sverige och minst ökning under hösten. Nederbörden har ökat för hela året, med störst ökning under sommaren. Under hösten har det varit både en svag ökning och en svag minskning, beroende på vilken del av landet som studeras.

  För större delen av landet har temperaturen stigit med ungefär 1,0 ºC, medan det i delar av Lapplandsfjällen har blivit omkring 1,5 ºC varmare. Denna utveckling ligger i linje med den globala uppvärmningen och vad som kan förväntas med utgångspunkt från klimatscenarier beräknade för Sverige.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.