Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nytt globalt avtal ska lösa kvävekrisen

    traktor gödsel jordbruk åker Foto: Etienne Girardet

    Världen står inför en kvävekris till följd av överanvändande av kväve inom jordbruket och industrin. På initiativ av Sri Lanka och FNs Miljöorgan UNEP har FNs medlemsländer nu antagit en åtgärdsplan för att försöka lösa krisen. Colombodeklarationen, som den kallas, ska stärka internationella åtgärder mot kväveföroreningar och läckage. Målet är att halvera kväveläckaget till år 2030.

    30 medlemsländer står bakom den nya deklarationen ”Colombo Declaration on Sustainable Nitrogen Management”, rapporterar UNEP. Överanvändandet av kväve inom jordbruket och industrin har stora negativa konsekvenser på planeten, den biologiska mångfalden och är en bidragande faktor till klimatkrisen. Bland annat måste vi tackla övergödningen, vilket kväveläckage är en stor orsak till och som leder till syrebrist och algblomning i hav och sjöar.

    Mänsklighetens själva existens är beroende av kväve. Över tid har vi lärt oss att dra nytta av dess kraft. Att extrahera kväve från luften och fixera det i jorden är en av anledningarna till den hastiga befolkningsökningen, säger Joyce Msuya, vice verkställande direktör UNEP. Men dess nytta har kommit till ett för högt pris. Vårt misslyckande att använda kväve effektivt förorenar vår mark, luft och vatten, fortsätter hon.

    >> Läs mer: Köttet en faktor bakom våra döende hav

    Nästan 80 procent av luften vi andas utgörs av kväve, i form av icke-reaktiv vätgas. Vätgasen stabiliserar atmosfären genom att se till att syret begränsas till en säker nivå för att upprätthålla livet på jorden. Inte en bra gas att mixtra med, med andra ord. Sedan den industriella revolutionen har reaktivt kväve, alltså i en annan form än det naturligt förekommande kvävet i atmosfären, framställts och släppts ut till atmosfären som en biprodukt från brännandet av fossila bränslen. Det har också hamnat i jorden genom tillförsel av konstgödsel.

    Det här är ett historiskt ögonblick för planeten jorden. För första gången har regeringar kommit överens om att arbeta tillsammans mot ett kvantitativt mål för kväveåtgärder. Målet att halvera kväveläckaget till 2030 erbjuder möjligheter värda $100 miljarder till att mobilisera innovation för en cirkulär kväveindustri, och samtidigt bidra till miljö, hälsa och uppehälle, säger professor Mark Sutton, projektdirektör på INMS.

    >> Läs mer: Fyra av planetens nio gränser har passerats

    Syftet med den nya deklarationen är att belysa det akuta läget och att adressera de globala problemen med kväveläckage och föroreningar. Samtidigt ska det finnas stora ekonomiska incitament att åtgärda kretslopp för reaktivt kväve, där stora mängder avfall skapas, samt övergödda och döda zoner i haven som påverkar fiskeri- och turismindustrierna mycket negativt. Kvävekretsloppet är en av fyra planetära gränser som överskridits, och läget är därför akut.


    Supermiljöbloggen bevakar global policy för klimat och miljö. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

    >>Läs mer om vad vi vill göra här

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.