Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Olja kvar i havet efter läckaget i Söderhamn

  Redan i tisdags rapporterades det om en oljeläcka utanför Söderhamn, där en stor cistern med råtallolja gått sönder och börjat läcka ut i havet. Råtallolja är biologiskt nedbrytbar men giftig för djur och natur:

  Råtallolja består i huvudsak av fettsyra och hartssyra. Vissa kan få eksem/allergiska reaktioner av oljan. Om man får olja på sig, tvätta med tvål och vatten. Eftersom vattnet är kallt löses oljan inte upp så lätt och Kustbevakningen bedömer att oljan inte kommer att sjunka.

  (krisinformation.se)

  Kustbevakningen jobbar fortfarande under julhelgen med miljöbekämpning och för att förhindra spridning. I går hade 280 miljoner liter tagits upp men fortfarande finns stora mängder kvar i vattnet. SVT Rapport skrev så här igår:

  Mellan 700 och 800 kubikmeter bedöms ha hamnat i naturen, större delen i havet. Kustbevakningens bekämpning pågår hela julhelgen.

  Företaget bakom har polisanmälts.

  Kustbevakningen själva skriver på sin hemsida att:

  I och med att oljan bedöms driva österut informerar Kustbevakningen kontinuerligt Finland och andra länder runt Östersjön om utvecklingen. För att göra en samlad bedömning kommer Finland eventuellt att, utöver den information som Kustbevakningens övervakningsflyg samlar in, skicka ett miljöövervakningsflyg till området.

  Bildkälla: Kustbevakningen

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.