Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oväntad framgång för förnybart i USA – Tea Party-rörelsen tror på solenergi

  En ohelig energi-allians har bildats i USA. Den konservativa Tea Party-rörelsen och miljöorganisationen Sierra Club har lyckats enas om i princip en enda sak – att solceller är bra.

  I en artikel från Bloomberg förklaras att de båda grupperna gått samman i några av de mest konservativa delstaterna i landet för att stödja utbyggnaden av solenergi samtidigt som de motsätter sig de traditionella kraftbolagens monopolliknande situation.

  Ett exempel i artikeln är hämtat från Georgia där gruppen Green Tea Coalition jobbar tillsammans med Sierra Club, för en solcellsutbyggnad och mot ny kärnkraft. Debby Dooley, som ligger bakom koalitionen och som även varit med att starta Atlanta Tea Party Patriots säger till Bloomberg:

  – Some people have called this an unholy alliance. We agree on the need to develop clean energy, but not much else.

  Vad som ligger bakom det oväntade samarbetet är framför allt de snabbt sjunkande priserna på solceller, något som gjort att elkonsumenterna inte längre behöver vara lika beroende av att köpa sin elektricitet från de stora kraftbolagen och deras centraliserade anläggningar.

  I en Forbes-artikel från i somras förklaras det hela på följande sätt:

  [W]hat makes Georgia’s solar fight different is that solar advocates aren’t just selling solar as a way to reduce emissions or reduce fossil fuels. Solar has been positioned as a property rights issue pitting private citizens against utilities, regulators and fixed rates of return.

  Samtidigt som Sierra Club alltså vill komma bort från vad man menar är klimatskadlig och miljöfarlig teknik som kol- och kärnkraft, så har man här fått oväntad hjälp av Tea Party-anhängare vars främsta kännetecken snarast är krav på mindre statlig inblandning och lägre skatter.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.