Partikelföroreningar kopplas till en ökad förekomst av barnastma
I veckan publicerades en ny studie som visar att ultrafina partiklar påverkar framkomsten av astma hos barn. Barnastman spås dessutom bli vanligare i takt med att den här typen av föroreningar ökar.
Den nya studien visar att att mängden ultrafina partiklar som en gravid kvinna exponeras för under graviditeten har en direkt korrelation till astma hos barnen. Arton procent av de fyrahundra barn vars mammor deltog i studien, som utfördes i Boston, USA, utvecklade astma innan tre års ålder. Faktorer som ålder och vikt vägdes in i resultaten, såväl som andra sorters partiklar än just ultrafina. Resultaten stöds av en liknande studie som publicerades 2019.
SMB har tidigare rapporterat om hur luftföroreningar och klimatförändringar påverkar foster, förekomsten av mikroplaster i placentan och hur kemikalier minskar fertilitet.
Till The Guardian beskriver professorn och forskningsledaren Rosalind Wright vid Icahn School of Medicine, Mount Sinai, hur barnastma utvecklats till en global epidemi och kopplar det till en ökning av partikelföroreningar.
Vår forskning är ett viktigt tidigt steg i uppbyggnaden av bevisbasen som kan leda till bättre kontrollering av exponering till ultrafina partiklar och slutligen föreskrifter. Barnastma förblir en global epidemi som troligtvis kommer att växa i takt med den väntade ökningen av föroreningar partiklar till effekt av klimatförändringar säger Rosalind Wright till the Guardian.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till