Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Patetiskt”, ”fel”, ”otroligt korkat”, ”synnerligen oklokt”, ”uselt”

  Kritiken hård mot riksdagens talman, Urban Ahlin (S), som beslutat att The Right Livelihood Award Foundation inte längre ska få ha sin årliga prisceremoni i riksdagen.

  I går kunde SVT Nyheter avslöja att The Right Livelihood Award Foundation, som delar ut vad som ofta kallas ”det alternativa Nobelpriset”, kommer portas från riksdagens andrakammarsal, den plats där man de senaste 30 åren har delat ut priset som gått till en lång rad miljö- och människorättsaktivister runt om i världen.

  Beslutet är taget av riksdagens talman, socialdemokraten Urban Ahlin, som säger till SVT Nyheter att det handlar om platsbrist. Han tillägger:

  – Riksdagen är ingen konferensanläggning för externa aktörer.

  Men det argumentet sågas av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (S), som är ordförande för den tvärpolitiska grupp i riksdagen som stått som värd för evenemanget, och som säger till SVT Nyheter:

  – Jag har suttit tio år i riksdagen, och inte sett någon trångboddhet i andrakammarsalen en måndag eller fredag i december.

  Eva-Lena Jansson lovar nu att ta strid för en omprövning av beslutet. Hon sätter nu sitt hopp till riksdagsstyrelsen.

  – De ska ha möte den 8 juni och då hoppas jag de omprövar beslutet.

  Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood Award-stiftelsen, är förstås även han besviken, och säger i ett pressmeddelande (pdf):

  – Många pristagare verkar för demokrati och mänskliga rättigheter med sina egna liv som insats. Att motta Right Livelihood-priset i Sveriges riksdag innebär ett viktigt erkännande som förbättrar pristagarnas säkerhet och ger dem ökade möjligheter att bidra till förändring. Om ceremonin inte längre kan hållas i riksdagen innebär det en drastisk försämring av det stöd Sverige enkelt kan ge några av världens viktigaste samhällsförändrare.

   

  Sett till reaktionerna på Twitter har The Right Liveliohood Award fortsatt stort stöd, och än lär sista ordet inte vara sagt i denna fråga.

   

   

  Hittills har 162 personer och organisationer som arbetar för hållbar utveckling, demokrati, mänskliga rättigheter och fred erhållit priset. Alla pristagare, som tillsammans kommer från 67 olika länder, finns samlade på denna sida.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.