Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Preem får pris för bästa greenwashing

  Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Preem

   Jordens Vänner delar ut greenwashingpriset 2019 till Preem. Preem kämpar för utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil samtidigt som företaget satsar stort på reklam för ”grön” diesel. 

  Utbyggnaden av Preemraff i Lysekil skulle göra Preem till Sveriges i särklass största utsläppare om projektet godkänns. Om Preem får som de vill skulle deras årliga utsläpp öka från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton. Företagets agerande kring Preemraff går uppenbarligen rakt emot både svensk klimatpolitik och Parisavtalet.

  Samtidigt gör Preem reklam för sin svanenmärkta talloljediesel med hjälp av den folkkära profilen Gunde Svan. I reklamen ger Preem en bild av att alla deras stationer är laddade med ”grön” diesel. Men i själva verket går det bara att tanka talloljediesel på 20 platser i Sverige och drivmedlet kan fortfarande innehålla upp till 50 % vanlig fossil diesel, skriver Jordens Vänner i nomineringen. Preem kommunicerar även att bevarande av miljön till framtida generationer är en central utgångspunkt i deras verksamhet.

  Till dagens ETC  kommenterar Jens Bruno, företagets chef för hållbarhetsutveckling,  utnämningen till årets greenwashare: Det är inte är helt oväntat efter senaste månadernas mediarabalder. Det är inte roligt att få kritik men vi tar detta på allvar.”

  Förutom Preem var flygbolaget BRA och energiföretaget Swedegas nominerade. Priset delades ut vid Jordens Vänners seminarium i Almedalen där representanter från de tre företagen deltog i ett panelsamtal om greenwashing.


  SMB granskar världens värsta utsläppare. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.