Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Projekt i Trelleborg ska utvinna fosfor ur alger

  Svenska miljöinstitutet IVL drar igång ett pilotprojekt för att ta reda på hur man kan utvinna fosfor ur alger som spolas upp på havsstränder. Det handlar ju om ganska stora mängder biomassa och skulle kunna man kunna ta tillvara den så får man dels ytterligare en fosforkälla vilket kan behövas nu när vi snart når produktionstoppen för fosfatrika mineral som är det som används för att framställa fosfor till konstgödsel samt bidra till att minska fosforbelastningen och därmed övergödningen i Östersjön. Problemet med att ta tillvara fosfor från marina alger är att dom också ackumulerar kadmium i biomassan och projektets mål är att hitta ett sätt att minska mängden kadium tillräckligt mycket för att göra algmassan lämplig som gödningsmedel. Kadmiumhalterna är också ett problem när det gäller att utnyttja en annan potentiell fosforkälla, avloppsslam från kommunala reningsverk, och IVL hoppas att det man lär sig om att behandla algerna också ska kunna användas på avloppsslam.

  Källa: Biogas Syd

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.