Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Putin lovar att Ryssland ska bli ”koldioxidneutralt” – vad betyder det?

  Med bara några veckor kvar till klimattoppmötet i Glasgow lovar president Vladimir Putin att Ryssland ska bli klimatneutralt till 2060. Men kan vi verkligen lita på helomvändningen i den ryska klimatpolitiken?

  Tidigare har den ryska presidenten avfärdat riskerna med den globala uppvärmningen. Även om Ryssland skrivit på Parisavtalet har få åtgärder vidtagits för att minska landets klimatpåverkan. Men det kan vara på väg att ändras, rapporterar Bloomberg. Det gäller dels Putins nya utfästelse om nettonoll-utsläpp 2060, dels en ny nationell klimatlag som bland annat skapar ett ramverk för utsläppshandel och gröna projekt.

  Ryssland har kritiserats hårt för sina bristande klimatåtgärder då tidigare klimatmål möjliggjort en fortsatt ökning av utsläppen. De Löftena har visserligen låtit ambitiösa, som att till 2030 reducera utsläppen till 70 procent jämfört med 1990 års utsläppsnivåer. I praktiken har det dock inneburit möjligheten att öka utsläppen eftersom landet hade så mycket högre utsläpp innan Sovjetunionen och dess tunga industri kollapsade 1991.

  Ryssland är i dag världens fjärde största utsläppare av växthusgaser. Gas och olja står för 44 procent av landets export och är extremt viktig för ekonomin, då ungefär 30 procent av landets inkomster kommer från fossilindustrin.

  Att Putins nya uttalande om klimatneutralitet skulle vara starten på en avveckling av Rysslands fossila industri är dock inget som behöver gå hand i hand. The Moscow Times rapporterar om att strategin till största delen handlar om att balansera upp de fossila utsläppen genom upptag av koldioxid från ökad skogsplantering, minska skogsbränderna och restaurera våtmarker.

  Ett globalt totalstopp av utvinning av fossila bränslen är dock nödvändigt enligt det internationella energirådet, IEA, för att klara 1,5-gradersmålet. Samtidigt är det svårt att veta hur stor kapacitet den ryska skogen faktiskt har för att kunna ta upp så mycket koldioxid, den ryska regeringen pekar nämligen på en betydligt större potential i skogen än vad de experter som The Moscow Times tillfrågat.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.