Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen förtydligar sin GMO-politik

  Foto: werktuigendagen (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generi)

  Politiken ska utgå från vetenskapen och regeringen ska rösta nej till GMO-odling som innebär miljö och hälsorisker och mer bekämpningsmedel. Jordbruksverket anser att det finns en stor gråzon om vad som är GMO eller inte och att dagens regler är föråldrade. 

  I slutet av juni kom regeringen överens om den svenska GMO-politiken, rapporterar Sveriges Radio. Regeringens linje i GMO-frågor är nu att Sverige ska utgå från den vetenskapliga bedömningen som görs inom EU, men samtidigt göra en egen prövning. Om en odling av en GMO-växt i EU bedöms skapa miljö och hälsorisker och om höga halter av bekämpningsmedel används så kommer Sverige att rösta nej. Men om det gäller import av en GMO-växt så kommer Sveriges endast att göra en markering om Sverige skulle vara emot.

  Miljöpartiets talesperson i GMO-frågor, Emma Norén, säger till Sveriges Radio om förslaget att:

  Självklart så hade vi kanske på egen haft en annan syn men regeringens samlade bedömning blir den här, som läget ligger nu har vi en bra ståndpunkt som minskar risken för att vi ska få in mat med farliga kemikalier

  Den svenska regeringen har haft svårt att bestämma sig för vilken politik de ska driva i GMO-frågor. I en omröstning förra hösten i EU om GMO-bomull och raps så avstod Sverige från att rösta utan att ge en röstförklaring, vilket Supermiljöbloggen skrev mer om här. Även om det är lite otydligt vad som menas med att Sverige ska utgå från EU:s vetenskapliga bedömning och samtidigt göra en egen prövning så är beskedet om GMO-politiken ändå ett förtydligande jämfört med innan.

  Jordbruksverket anser att dagens GMO-regler är föråldrade

  Idag kan genmodifering göras utan att det förs över gener från en annan växt, Heléne Ström på Jordbruksverket förklara till Sveriges Radio mer om hur det kan gå till:

  Man använder sig av växtens egna reperationssystem för att skapa mutationer ( förändringar i arvsmassan, redaktionens anmärkning) och dessa mutationer ger då förhoppningsvis den egenskap som du är ute efter.

  Det gör att dagens GMO-lagstiftning är föråldrad:

  Nu har utvecklingen kommit ifatt oss och sprungit ifrån oss och gråzonen på vad som ska regleras som GMO är bara större och större, säger Heléne Ström.

  Idag så finns det ett väldigt omfattande regelverk för GMO-produkter. Men liknande produkter som är framtaget på ett sätt som inte klassificeras som GMO testas inte på samma sätt.  Ström menar också att lagstiftningen borde fokusera mer på slutprodukten och dess risker istället för på vilken teknik som används för att ta fram den. Enligt Ström så bedrivs GMO-forskning i Europa nästan bara av universitet och högskolor. Företag har flytt och forskar bland annat i USA istället.

  Ett exempel är den oljekål som Sveriges Lantbruks Universitet ( SLU) genmodifierar för att oljan i fröna ska kunna ersätta fossila olja. Enligt professor Sten Stymne på SLU, som Sveriges Radio träffat,  så är det på grund av det politiska läget inte rimligt att tro att den genmodiferade oljekålen kommer att odlas i stor skala Europa. Istället hoppas han att den kommer odlas i Amerika och att oljan kan importeras därifrån till Europa.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra