Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen ger oklara besked om kritiserad fossilgas i Göteborg

  Foto: Göteborgs Hamn AB (CC by 3.0)

  Den planerade fossilgasterminalen i Göteborgs hamn kan få mycket större klimatpåverkan än förespråkarna menar. Samtidigt får projektet extra stöd av EU – och regeringen ger otydliga svar . 

  I Göteborgs hamn arbetar företaget Swedegas med bygget av en stor anläggning för fossilgas. Terminalen, som kallas GO4LNG, ska kunna ta emot stora mängder flytande nedkyld naturgas (LNG) för vidare transport till svensk industri, sjöfart och annan tung trafik.
  LNG marknadsförs som ett miljövänligt alternativ till kol och olja, med potential att minska både utsläpp av koldioxid och svaveldioxid. Fram för allt har det presenterats som ett bra övergångsbränsle från tyngre fossila bränslen.
  Men enligt Naturvårdsverket har fossilgasen ändå en hög klimatpåverkan, med bland annat stora utsläpp av metan under hela hanteringskedjan. Dessutom får den resurskrävande utvinningen stor påverkan på lokalbefolkningar, speciellt när det rör sig om den okonventionella utvinningsformen fracking.

  ”Försvårar möjligheterna att nå klimatmålen”

  Projektet har mött massiv kritik, både från miljöorganisationer och politiker. Kritikerna menar att en miljardsatsning på naturgas låser in energiförsörjningen i ett fossilt system.

  Att tillåta utveckling av fossilgas i Sverige är inte förenligt med att göra Sverige till “världens första fossilfria välfärdsland.” Det är istället att gå i riktning mot ett nytt fossilberoende, säger Olivia Linander, en av grundarna till organisationen Fossilgasfällan, i ett debattinlägg på SMB.

  Naturvårdsverket, den statliga myndighet som har huvudansvar för miljöfrågor, menar att satsningar på fossilgas vore ett stort misstag. ”En utbyggnad skulle försvåra för Sverige att nå de långsiktiga klimatmålen samt försämra möjligheterna till en övergång till förnybara energikällor”, står det att läsa på hemsidan.
  Ett sista nödvändigt tillstånd är det enda som saknas för att Swedegas ska få stoppa spadarna i marken. Regeringen har ännu inte utfärdat tillståndet, men gasföretaget är så pass säkra på att få rätt att de redan börjat bygga terminalen.

  Regeringen vill inte uttala sig

  I april förra året sa energiminister Ibrahim Baylan på Socialdemokraternas kongress att partiet vill ”fasa ut naturgasen helt och hållet, först i Sverige och sedan i Europa”. När Supermiljöbloggen kontaktar Baylans administration för en kommentar hänvisas vi till Energimarknadsinspektionen, som just nu behandlar det så kallade koncessionstillståndet.
  – Energimarknadsinspektionen kommer att yttra sig efter att ha hämtat in synpunkter från alla som berörs av gasterminalen och gasledningen, säger energiministerns presstalesperson Sami Mashial till Supermiljöbloggen.
  SMB: Fast det är väl ändå rimligt att Sveriges energiminister ska kunna uttala sig om landet ska stötta fossilgas eller inte. Hur går Baylans uttalande om att Socialdemokraterna vill ”fasa ut naturgasen helt och hållet, först i Sverige och sedan i resten av världen” ihop med den fossilgasterminal som just nu byggs i Göteborgs hamn? 
  – Energimarknadsinspektionen hanterar ansökan om koncession och bereder ärendet innan det överlämnas till Miljö- och Energidepartementet. När frågan ligger hos regeringen får du gärna återkomma för en kommentar kring hur regeringen ställer sig till frågan.

  Fossilgasen får miljardstöd av EU

  Swedegas ägs av spanska Enagás och belgiska Fluxys, två jättebolag som gjort sig impopulära genom sin inblandning i den starkt kritiserade pipelinen Southern gas corridor. Trots detta har Swedegas nu välkomnats in i projektet Fossilfritt Sverige, ett initiativ som startades av regeringen efter Parismötet 2015 med målet att göra landet fritt från fossila bränslen.
  Det är inte bara den svenska regeringen som ger motstridiga signaler i hanteringen av fossilgasen. GO4LNG återfinns, tillsammans med flertalet andra fossilgassatsningar, på en lista över infrastrukturprojekt som EU anser extra viktiga.
  I veckan kommer den europeiska investeringsbanken EPI ge 1,5 miljarder euro till tidigare nämnda Southern gas corridor. Lånet är det största som EPI gett ut någonsin. I protest har 13 EU-parlamentariker skrivit till EU:s industrikommitté för att omvärdera EU:s prioriteringar.
  På hemmaplan återstår bara att se vad regeringen beslutar angående den göteborgska fossilgasen.


  Här har SMB skrivit mer om rörelsen Fossilgasfällan. Vill du veta mer? Här hittar du deras hemsida.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra