Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter Nyheter

    Regeringen medger i rapport att EU:s klimatbeting missas

    bild på bilkö
    Sverige missar EU:s utsläppsmål. Foto: Gerhard / Pixabay

    Tidöregeringens svaga klimat- och energipolitik manifesteras nu öppet i redovisningen till EU-kommissionen om hur flera beslutade beting ska nås till 2030. Sverige kommer att missa flera tunga mål med bred marginal, visar sammanställningen.

    Halvårsskiftet utgjorde dead-line för EU:s medlemsländer att skicka in sina uppdaterade klimat- och energiplaner till kommissionen, de så kallade NEKP:erna. Det svenska dokumentet antogs av regeringen efter midsommar och sändes direkt till Bryssel.

    Handlingen ska beskriva hur medlemsländerna uppnår de juridiskt bindande direktiven om sänkta utsläpp i transportsektorn, ökad kollagring i skog och mark, högre andel förnybar energi, samt effektivisering av energianvändningen fram till och med 2030.

    Den svenska regeringen visar med sitt inskick att man kommer att bomma stort med den politik och med de beslut som fattats hittills. Det framgår redan i dokumentets inledning, som redovisar både de svenska betingen enligt EU:s beslut och regeringens beräkningar av var man hamnar med de åtgärder som klubbats.

    Enligt bestämmelserna i ESR-direktivet (Effort Share Regulations) ska koldioxidutsläppen som regleras i Sverige (framförallt från transporter) minska med 50 procent till 2030 jämfört med 2005. Det innebär att utsläppen måste minska från 31 miljoner ton år 2021 till 21,6 miljoner ton tio år senare. Dock, skriver regeringen i sin plan, når Sverige inte dit utan beräknas stanna på cirka 25 miljoner ton, något mer eller något mindre beroende på utfallet i olika scenarier.

    En viktig förklaring till att målet missas är att de fossila utsläppen från vägfordon just nu ökar kraftigt. Det är en följd av den kraftigt minskade reduktionsplikten (inblandning av förnybart biobränsle) i kombination med sänkt bensinskatt.

    Sämre kollagring idag skärper betinget

    När det gäller direktiven enligt det så kallade LULUCF-protokollet (Land Use, Land Use Change and Forestry) ska Sveriges inlagring av kol i skog och mark till år 2030 öka till 49 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Denna enhet står för att samtliga växthusgaser ingår och har räknats om till koldioxid.

    Kollagringen behövde till 2030 öka med fyra miljoner ton per år, utifrån den genomsnittliga lagringen under referensåren 2016–18. Men betinget har idag vuxit eftersom inlagringen i framförallt skog och skogsmark sedan dess minskat som en följd av dålig tillväxt och rekordhög avverkning, vilket SMB skrivit om tidigare. Trots att kollagringen varit under beredning länge har enbart marginella förberedelser gjorts i Sverige för att implementera direktivet.

    Nu kan målet missas med allt mellan sju och 19 miljoner ton, beroende på skogens tillväxttakt, skriver regeringen.

    Sverige inte ensamt om att missa mål

    Inte heller direktivet om effektiviserad energianvändning kommer att klaras. Enligt direktivet ska Sveriges totala energianvändning minska under perioden 2021-2030 med 237 terawattimmar, Twh. Regeringen beräknar i energiplanen att man kan nå upp till 170 Twh (som jämförelse producerar alla vattenkraftverk i Sveriges årligen cirka 65 Twh el).

    Det ska sägas att Sverige inte är ensamt om att se ut att missa målen, som i flera fall skärpts avsevärt på senare tid. Något som är helt nödvändigt för att klara klimatkrisen. Men från att ha legat bäst till tidigare har den positionen nu förlorats, visar EU-statistik som SMB berättat om tidigare.

    Regeringen har inte heller, visar en granskning gjord av EU-experten Magnus Nilsson, tagit de beslut och initiativ som krävs för att implementera klimat- och energidirektiven.

    Den svenska klimat- och energiplanen mörkar dock inte gentemot kommissionen utan berättar alltså i klartext att Sverige kommer att missa de mål som klubbats och som är juridiskt bindande.

    Klimatministern har däremot i sin kommunikation till medborgarna sagt det rakt motsatta och hävdat att Sverige absolut kommer att klara målen. Det uttryckliga löftet gav Romina Pourmokthari (L) i en Svt-intervju i februari i år.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.