Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen står fast vid att andra måste agera innan EU höjer klimatmålet

  Trots att sex av riksdagens partier vill att Sverige ska verka för att EU höjer klimatmålet oavsett vad andra länder utanför EU gör så kräver den svenska regeringen att andra länder måste agera först.

  Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare vill Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att Sverige ska verka för att EU ska skärpa klimatmålet från -20 till -30 procent, minst, oavsett vad andra länder gör. Samtidigt anser Moderaterna, och även regeringen, att andra länder måste agera först för att EU alls ska överväga en höjning.

  Jens Holm från Vänsterpartiet valde för en dryg vecka sedan att lyfta frågan genom att skicka en skriftlig fråga till miljöminister Lena Ek som på en klimatkonferens nyligen påpekade att det egentligen behövs mycket mer än -30 procent.

  I dag kom svaret från miljöministern som skriver:

  Som jag redovisat vid ett flertal tillfällen med anledning av Jens Holms frågor verkar regeringen för att förutsättningarna ska öka för att EU ska kunna skärpa sitt klimatmål för 2020 till minus 30 procent.

  Denna formulering kan jämföras med vad Lena Ek skrev i egenskap av centerpartist i en debattartikel i Svenska Dagbladet i höstas:

  Centerpartiet vill se ett tydligt svenskt ställningstagande för 30 procent, fritt från krav på motprestationer från andra parter. Danmarks och Storbritanniens regeringar har redan intagit den positionen, och Tyskland väntas komma fram till denna ståndpunkt det kommande året. Sverige bör gå samma väg. För klimatets och konkurrenskraftens skull vill Centerpartiet att EU tar steget fullt ut, släpper motkraven och gör 30-procentsmålet till sitt. 

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.