Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen vägrar utreda framtid utan kärnkraft

  I den energiplan fram till 2050 alliansregeringen väntas presentera på tisdag har man varit mycket tydliga med att räkna på samma nivå av kärnkraft som idag. Scenariot helt förnyelsebart är något som det överhuvudtaget inte laboreras med. Det skriver Aftonbladet.

  På tisdag presenterar miljöminister Lena Ek alliansregeringens energiplan för Sverige – “Färdplan 2050”. Den bygger på en utredning Naturvårdsverket gjort på uppdrag av regeringen. Planen ska slå fast Sveriges riktning till 2050 gällande hur energiförsörjningen ska se ut. När detta har gjorts har alliansregeringen varit tydliga på en punkt. Projektledaren Tom Hedlund säger att det i uppdraget varit mycket tydligt att de skulle räkna på bibehållen kärnkraft från dagens nivå. Det innebär att även i framtiden ska 40-50 procent av all el komma från kärnkraft.

  Tidigare har alliansregeringen haft svårigheter med kärnkraftsfrågan på grund av Centerpartiets motstånd. De var först helt emot slopat krav på förbud mot ny kärnkraft, sedan ställdes ultimatum om att ny kärnkraft inte ska vara förbjudet så länge den inte subventioneras av staten och för ett halvår sedan verkar de ha gett med sig och accepterar subventioner. I och med direktiven som getts till Naturvårdsverket verkar Centerpartiet svängt helt, alternativt körts över, i och med att den samlade alliansregeringen inte ens kan tänka sig utreda en helt förnyelsebar framtid.

  År 2011 beslutade Centerpartiets stämma att det 2050 inte ska finnas någon kärnkraft i Sverige. Eftersom vissa reaktorer förväntas vara för gamla redan 2020 skulle ett färdigställande av färdplanen kräva att mer kärnkraft byggs. Partiets miljöpolitiske talesman, Roger Tiefensee, säger att han inte har sett direktivet till Naturvårdsverket men menar att det är synd om en förnyelsebar framtid inte ens utreds i och med partiets beslut. Miljöminister Lena Ek kommenterar med att återupprepa mantrat om att ingen kärnkraft ska subventioneras av staten. Vad det beskedet från Centerpartiet i dagsläget innebär är väldigt svårt att förstå.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra