Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringen vill skydda 150 000 hektar skogsmark

  ”Ynkligt lite skogsskydd” menar kritiker.
  Miljöminister Lena Ek (C) skriver i dag på Dagens Industris debattsida att regeringen fastslagit ytterligare etappmål när det gäller det formella skyddet av skogsmark till år 2020.

  Genom skydd och miljöhänsyn i skogsbruket säkras skogens olika funktioner såsom träråvara, bioenergi, klimatreglering eller biotoper för hotade arter. Därför föreslår regeringen i likhet med miljömålsberedningen att öka det formella skyddet av skogsmark med cirka 150.000 hektar skogsmark med höga naturvärden nedanför gränsen för fjällnära skog.

  Angående miljömålsberedningen skrev Ek häromveckan på sin blogg att ”en enig Miljömålsberedning (där alla Riksdagspartier finns representerade) föreslår skydd i storleksordningen 150 000 ha formellt skydd till 2020”.
  Det uttalandet fick dock kritik, eftersom det i samband med att miljömålsberedningens delrapport kom framgick av en promemoria (pdf) att det lades två reservationer, från Miljöpartiet och Vänsterpartiet samt från Socialdemokraterna, bland annat med följande innehåll:

  Helena Leander och Emma Wallrup menar att beredningens förslag inte är tillräckliga för att nå miljömålen. De anser bl.a. att större arealer av den produktiva skogen behöver skyddas och att skyddet bör inriktas på oskyddade värdekärnor nedan gränsen för fjällnära skog.

   

  Matilda Ernkrans anser att förslagen innebär sänkta miljökrav vilket innebär minskade möjligheter att nå t.ex. miljömålet Levande skogar. Hon anser att vi fram t.o.m. 2020 måste fokusera på att skydda mer skog och att skydd av mark genom utbyte av statlig mark ska ske utöver de 150 000 ha som beredningen föreslår.

  Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande, satt med som sakkunnig i miljömålsberedningen. På Twitter skriver han i dag med anledning av debattartikeln:

  Ynkligt lite skogsskydd.

  Karlsson gör själv ett särskilt yttrande i miljömålsberedningens delrapport som kan läsas på sid 208 här (pdf).

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.