Regeringens energianalys sågas – av regeringens expertmyndighet i energifrågor
Ett EU-mål om förnybar energi skulle inte hota den svenska kärnkraften, det säger Energimyndighetens expert i en intervju med Sveriges Radios Ekot.
Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur statsminister Fredrik Reinfeldt både 2007 (när EU förhandlade om ett förnybartmål till år 2020) och 2014 (när EU förhandlade om ett förnybartmål till år 2030) påstått att ett för högt mål skulle innebära att den svenska kärnkraften skulle behöva stängas ner.
2007 lät det så här när Sverige lyckades förhandla ner förnybartmålet från föreslagna 55 procent till 49 procent:
– Det måste vara klart också för socialdemokratin att vid något tillfälle går någon sorts gräns för vad man rimligen orkar med, även om man bygger vindkraft i mycket stor utsträckning och försöker använda alla de instrument man har. Till slut blir det så att man i realiteten får lägga ned en stor del av kärnkraften för att nå de här väldigt höga talen.
Målet om 49 procent till 2020 nådde dock Sverige redan 2012 och i dag är Sverige uppe i 51 procent förybart.
2014, i mars, lät det på liknande sätt från Reinfeldts sida när ett förnybartmål till år 2030 diskuterades:
– Att säga att ett gemensamt förnybartmål ska vara 40 procent och därtill bördefördelat, då gör vi högst preliminära och ofärdiga bedömningar att svensk förnybartmål hamnar över 70 procent efter en sådan bördefördelning. Det målet når man inte utan att börja stänga svensk kärnkraft.
Men den här analysen ifrågasätts nu alltså av Energimyndigheten.
– Det är inte vår analys, utan vår analys är att den existerande kärnkraften inte kommer att påverkas av mål för förnybar energianvändning. Det enda som kunde påverkas är nybyggnad av kärnkraft i så fall, säger Tobias Persson, enhetschef på Energimyndigheten, till Sveriges Radios Ekot.
Enligt Energimyndigheten blandar regeringen ihop frågan om existerande kärnkraft med frågan om eventuellt nybyggda reaktorer. Att de äldsta reaktorerna kommer behöva börjas stängas ner om några år på grund av ålders- och säkerhetsskäl råder nämligen liten diskussion om. För bara några dagar sedan gick exempelvis branschföreningen Svensk Energi ut i ett pressmeddelande där man skriver att nya investeringskrav innebär att det kan bli ”aktuellt att viss kärnkraft börjar tas ur drift redan runt år 2020”.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till