Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Renarnas vinterbete försvåras av klimatförändringar

    På senare år har man kunnat märka att höstarna blir allt mildare och blötare i fjällkedjan. Det försvårar renarnas överlevnad. Orsaken är de klimatförändringar som pågår och förändrar vädret på kort sikt. När hösten är blötare fryser det till och det bildas en ishinna över lavarna, som är renarnas vinterföda. Det gör att renarna inte kan gräva sig ner till maten.

    Detta rapporterar Annette Löf, statsvetare vid Umeå universitet i en forskningsstudie. Hon har både studerat renarnas rörelsemönster med hjälp av GPS och intervjuat renskötare i Vilhelmina norra sameby om deras upplevelser.

    – Våra resultat visar tydligt att klimatförändring inte enbart är en framtida utmaning utan påverkar renskötseln redan här och nu, säger Annette Löf, statsvetare vid Umeå universitet. Tydligast framträder riskerna vintertid och kopplas inte enbart till en långsam uppvärmning utan även till extrema väderhändelser.

    En del anser att upprättandet av tydligare så kallade renbruksplaner kan leda till problem. Sveriges Radio rapporterar att det dels kan gynna samarbetet mellan de olika aktörerna i dessa områden, så som gruvnäringen, vindkraftsbyggen och skogsbolagen. Det kan också försvåra kampen för renskötarnas rätt till sina egna områden. Sprids denna information till utomstående befarar vissa renskötare att det då upplevs som fritt att exploatera de områden som inte pekas ut som viktiga just nu:

    – Det finns en risk ja. Att man använder renbruksplanens indelning emot samebyn, säger Anders Erling Fjällås i Arjeplog i Norrbotten, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby.

    Hela forskningsrapporten hittar du här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.